freeman

Voormalige arts van Team Sky voor vier jaar geschorst

De voormalige arts van Team Sky, Richard Freeman, is dinsdag voor vier jaar geschorst door het Britse antidopingbureau UKAD. Hij is veroordeeld wegens overtreding van dopingregels tijdens zijn dienstverband bij Team Sky, nu bekend als INEOS Grenadiers. Freeman is in verband gebracht met twee schendingen van het dopingreglement en zijn straf is met terugwerkende kracht vanaf 22 december 2020 ingegaan. Dit is de eerste keer dat een lid van Team Sky een dergelijke straf ontvangt.

Aan het begin van 2021 werd Freeman beschuldigd van het bezit van verboden stoffen en van pogingen tot beïnvloeding van een dopingtest. Hoewel hij de beschuldigingen ontkende en om een hoorzitting vroeg, oordeelde UKAD dat hij schuldig was.

UKAD meldde dat Freeman een bestelling had geplaatst voor dertig eenheden van het verboden product testogel. De arts was van 2009 tot 2015 in dienst bij Team Sky en werkte ook voor de Britse wielerfederatie.

Freeman was eerder betrokken bij een controverse rond het vermeende dopinggebruik van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins. Tijdens het Critérium du Dauphiné in 2011 ontving Wiggins een onduidelijk medisch pakket. Na een onderzoek van veertien maanden kon UKAD echter niet genoeg bewijs leveren om Wiggins te bestraffen. Freeman beweerde dat het pakket een legale neusspray bevatte.