remco-evenepoel-wereldkampioen

Remco Evenepoel is wereldkampioen tijdrijden

In Stirling, Schotland, heeft Remco Evenepoel zich tot wereldkampioen tijdrijden gekroond. Hij versloeg Filippo Ganna door 12 seconden eerder te finishen. Joshua Tarling verraste en pakte brons.

Na het behalen van zilver in 2019 en brons in zowel 2021 als 2022, claimt Evenepoel nu zijn eerste WK-goud in het tijdrijden. Vorig jaar werd hij in Wollongong ook al wereldkampioen op de weg. Hiermee schrijft hij geschiedenis als eerste Belg met deze titel in het tijdrijden.

Het parcours bij Glasgow, eindigend met een klim in Stirling, werd door Evenepoel afgerond in 55.19 minuten. Dat is 12 seconden sneller dan Ganna. De jonge Brit Tarling, vorig jaar nog kampioen bij de junioren, finishte in 56.07.

Tobias Foss, de regerend wereldkampioen, behaalde geen top 10 positie. Brandon McNulty en Wout van Aert volgden op de vierde en vijfde plaats. Tadej Pogacar, een van de favorieten, eindigde verder achterop.

Wat betreft de Nederlandse deelname: Jos van Emden, die zijn laatste WK-tijdrit reed, eindigde als 36e met een tijd van 59.58, wat 4.39 minuten trager was dan Evenepoel. De debuterende Daan Hoole werd 34e met een tijd van 59.29.