Tour-de-France

Jasper Philipsen wint derde etappe Tour de France

De Belg Jasper Philipsen heeft maandag de derde etappe van de Tour de France gewonnen in een sprint, voor Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) en Caleb Ewan (Lotto). In de strijd in de laatste meters werd ook Wout Van Aert verslagen.

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceunink) won maandag de derde etappe van de Tour de France, die 193,5 km lang was en liep van Amorebieta-Extano (Spanje) naar Bayonne. Het profiel van de etappe suggereerde een sprintfinish. Dit is de derde etappeoverwinning voor de Belg in een Tour de France.

Tijdens de sprint versloeg Jasper Philipsen vooral Wout Van Aert (Jumbo). Terwijl de twee renners zij aan zij op de rechterkant van de weg reden, vlak bij de barriers, duwde de winnaar van de dag, Wout Van Aert iets opzij.

Voordat de overwinning van de renner van Alpecin werd bevestigd, bekeken de commissarissen de beelden en oordeelden dat de manoeuvre niet illegaal was, tot grote opluchting van Philipsen, die zelf de slowmotionbeelden bekeek in het gezelschap van Tadej Pogacar.

etappe

“Ik probeerde de kortste lijn te nemen, dus ik denk niet dat ik een fout heb gemaakt. Het is een beetje moeilijk als de laatste rechte lijn niet helemaal recht is, er is een bocht, je probeert de meest rechte, kortste lijn te nemen. Ik denk dat het eerlijk was”, zei Philipsen in een interview met France Télévisions.

Adam Yates (UAE) behoudt de gele trui sinds zijn overwinning in de eerste etappe afgelopen zaterdag in Bilbao. “In de Tour zijn er niet veel kansen om te proberen uit te rusten. Ook al was het vandaag niet echt rust, we probeerden energie te besparen en valpartijen in de finale te vermijden,” reageerde Adam Yates. “We zullen proberen de trui zo lang mogelijk te behouden. Het is een echte eer om hem te dragen,” voegde de Brit eraan toe, die 6 seconden voorsprong heeft op zijn teamgenoot bij UAE, Tadej Pogacar, en zijn broer Simon Yates (Jayco AlUla) in het algemeen klassement.

De Amerikaan Neilson Powless en de Franse veteraan Laurent Pichon gingen vroeg in de aanval, maar anderen volgden niet en namen het rustig aan qua snelheid. Pogačar kreeg een lekke band aan zijn achterwiel, maar glimlachte terwijl hij gemakkelijk terugkeerde naar het peloton.

Powless stak zijn duim op naar het publiek en maakte vredestekens naar de televisiecamera naast hem, nadat hij als eerste de top van de Cote de Milloi had bereikt – een van de vier kleine beklimmingen op een verder vlakke route langs schilderachtige vissersdorpjes aan de Atlantische kust.

De Franse renner Victor Lafay, de winnaar van de tweede etappe op zondag, ging kort in de achtervolging om wat punten te pakken in de strijd om het groene tricot dat elk jaar wordt toegekend aan de beste sprinter.

Powless stak zijn rechtervuist op nadat hij de vierde beklimming had voltooid en nadat hij alle punten van de dag had verzameld die meetellen voor het bergklassement, liet hij het tempo zakken.

“Het was een succesvolle dag. Ik kon vandaag wat punten scoren voor de bolletjestrui en het kostte niet te veel energie,” zei Powless. “Ik voelde me vandaag erg goed. Alles gaat de goede kant op. Ik heb morgen een dag om te ontspannen, dat zal me helpen me voor te bereiden op de Pyreneeën.”

.Toen Powless afhaakte, liet hij de 36-jarige Pichon alleen vooraan achter terwijl hij langs twee imposante Franse kastelen reed en voorbij het beroemde havenstadje Saint-Jean-de-Luz zoomde. Maar met zijn hoofd naar beneden en zijn voorsprong die smolt, had Pichon geen tijd om van die bezienswaardigheden te genieten en hij werd ingehaald met nog 37 kilometer te gaan. Het grote peloton – met een dozijn kanshebbers voor de etappezege – versnelde vervolgens aanzienlijk, terwijl elk team hun sprinters voorbereidde op de eindsprint.

De etappe van dinsdag, een route van 181,8 kilometer van Dax naar Nogaro in het zuidwesten van Frankrijk, is bijna volledig vlak en is opnieuw gunstig voor sprinters.

Daarna zullen klimmers hun benen testen met twee zware beklimmingen in etappe 5, waaronder een angstaanjagende klim van 15,2 kilometer naar de Col de Soudet.