Evenepoel

Evenepoel wint met overmacht proloog Giro d’Italia

Giro d’Italia: Remco Evenepoel vliegt over het tijdritparcours naar de overwinning en eerste roze trui. Ganna en Almeida werden 2 en 3. Roglic verloor 43 seconden.

Het was een superieure prestatie van de jonge Belg, die niet alleen 22 seconden voorsprong nam op het uurrecord van Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), maar ook enorme schade toebracht aan zijn concurrenten in het algemeen klassement, met name de 43 seconden voorsprong op Primoz Roglic (Jumbo-Visma).

Met 19,6 km was dit de langste individuele tijdrit ooit in de opening van de Giro en Evenepoel leverde een historische prestatie om zijn eerste etappeoverwinning in de Italiaanse grote ronde te behalen en een zich op te werpen als favoriet om de Trofeo Senza Fine in Rome over drie weken te winnen.

Evenepoel was de snelste bij de twee tussenpunten over het vlakke 17 km lange fietspad dat langs de Adriatische kust liep, en hij klom soepel omhoog naar het oude stadscentrum van Ortona om de klok te stoppen op 21:18 – met een gemiddelde snelheid van meer dan 55 km/u. Ganna, die op zijn favoriete terrein al 12 seconden achterlag op de helft van de rit, moest genoegen nemen met de tweede plaats op 22 seconden.

Joao Almeida pakte de derde plaats op 30 seconden en kwam als beste van een sterk trio van UAE Team Emirates over de streep, met Jay Vine en Brandon McNulty in de top 10.

Tao Geoghegan Hart was de beste renner van de Ineos Grenadiers op de vierde plaats met een achterstand van 40 seconden, terwijl tijdritspecialist Stefan Küng (Groupama-FDJ) op de vijfde plaats eindigde voor Roglic, met dezelfde tijd als Küng en dus 43 seconden achterstand.

Na Vine en McNulty – op respectievelijk 46 en 48 seconden – volgde Aleksandr Vlasov op 55 seconden en, op slechts één seconde achterstand, Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), die snel was op het vlakke maar moest lossen op de klim.

“Ik ben super blij. Dit is het beste resultaat dat we konden behalen,” zei Evenepoel. “Ik zei in de bus dat ik dacht dat het 21:30 zou zijn om te winnen, en uiteindelijk was het 21:18, dus ik zat redelijk dicht bij mijn gok. Ik zat vanaf het begin in een goed ritme, constant dezelfde versnelling, hetzelfde tempo.”

Na één etappe en slechts 19,6 km waren de tijdsverschillen huiveringwekkend, en dat was alleen nog maar bij de top 10. Er waren grote verliezen voor een aantal grote namen, zoals het Bahrain Victorious duo Jack Haig en Damiano Caruso die ongeveer 90 seconden verloren ten opzichte van Evenepoel, samen met Thymen Arensman (Ineos) en Rigoberto Urán, wiens EF Education-EasyPost-teamgenoot Hugh Carthy 1:56 liet liggen.

“Ik richt me niet echt op de tijdsverschillen”, zei Evenepoel. “Ik wilde gewoon proberen de etappe te winnen en uiteindelijk hebben we dat gedaan, dus missie één volbracht.”

De langste openingstijdrit ooit van de Giro bracht de renners 19,6 km langs de Adriatische kust van Fossacesia Marina naar Ortona, met een 3 km lange klim van de vierde categorie naar de oude stad als finish. Er waren strakblauwe luchten en wolken in de Abruzzese hemel en de wind was relatief licht en stabiel gedurende de hele rit, wat zorgde voor vergelijkbare omstandigheden voor alle 176 starters.

Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty) was de eerste renner die van start ging en als eerste finishte, terwijl de eerste echte richttijd van Zuid-Afrikaans kampioen Stefan De Bod (EF Education-EasyPost) kwam, die een uur in de hotseat zou doorbrengen, maar uiteindelijk ruim een minuut verloor.

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) verhoogde de lat met 22:20, maar toen begonnen de GC-renners te komen, en Brandon McNulty benadrukte dat UAE een leiderschapstrio kan hebben, kort voordat zijn teamgenoot Jay Vine twee seconden sneller finishte. Vine zelf hield het niet lang vol, want Geoghegan Hart was de eerste renner die onder de 22 minuten dook, met 21:58.

Almeida had die renners op het vlakke verslagen en stormde de klim op om 21:48 te klokken, wat uiteindelijk de op twee na beste tijd van de dag zou zijn. Terwijl hij dat deed, begon Thomas aan de klim na een bliksemstart, maar hij kwam al snel ten val.

Op dat moment was het tijd voor de late starters en de opwindende cluster die Evenepoel, Roglic, Kung, Ganna en Vlasov direct na elkaar zag vertrekken. Alle renners zagen er soepel uit en alle ogen waren gericht op de tussenpunten – één halverwege en één aan de voet van de late klim.

Bij de eerste tussenmeting was al duidelijk dat Roglic achter Evenepoel lag met 26 seconden, Kung met 32 seconden en zelfs Ganna met 12 seconden. Bij de tweede tussenmeting, aan het einde van het vlakke fietspad, was de trend nog steeds hetzelfde – Roglic lag nu 42 seconden achter en Ganna 15 seconden.

Giro-d'Italia

Evenepoel was niet bijzonder snel op de klim en leek in het eerste deel van de race al zijn energie te hebben gebruikt. Hij vergrootte zijn voorsprong op Roglic bergopwaarts slechts met één seconde en op de zwaardere Ganna met zeven seconden. Bovendien verloor hij nog vier seconden op Almeida.

Maar dat veranderde niets aan het feit dat Evenepoel de dominante etappewinnaar was, de eerste roze trui kan aantrekken, en nu de grote favoriet is voor deze Giro.

Uitslag eerste etappe (time trial)

1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step) 21mins 18secs

2. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) +22secs

3. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) +29secs

4. Tao Geoghegan Hart (GB/Ineos Grenadiers) +40secs

5. Stefan Kung (Sui/Groupama-FDJ) +43secs

6. Primoz Roglic (Slo/Jumbo-Visma) same time

7. Jay Vine (Aus/UAE Team Emirates) +46secs

8. Brandon McNulty (US/UAE Team Emirates) +48secs

9. Geraint Thomas (GB/Ineos Grenadiers) +55secs

10. Aleksandr Vlasov (Neutral/Bora-Hansgrohe) zelfde tijd