yates

Eerste gele trui voor Adam Yates

Adam Yates is de winnaar van de eerste etappe van de Tour de France, net voor zijn broer Simon.

Adam Yates (UAE-Emirates) heeft afgelopen zaterdag de eerste etappe van de Tour de France gewonnen na een sprint met zijn broer Simon (Jayco-AlUla). De Britse wielrenner trekt als eerste, van deze tour, de gele trui aan.

De Tour de France is goed van start gegaan. Aan het einde van een al zware eerste etappe, waar Tadej Pogacar (UAE-Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zich op de laatste klim lieten zien, won Adam Yates (UAE-Emirates) voor zijn broer Simon (Jayco-AlUla). Tegelijkertijd verovert de Brit de eerste gele trui van deze Grande Boucle 2023.

Mas geeft op, Carapaz achterop

Het einde van deze eerste etappe was bijzonder levendig. Vanaf de op een na laatste moeilijkheid, de kust van Vivero (38 km van de finish), imposeerden de teams van de favorieten een hoog tempo. Onder leiding van Jumbo-Visma en later UAE-Emirates werd het peloton aanzienlijk uitgedund. Deze moeilijkheidsgraad was vooral fataal voor Enric Mas en Richard Carapaz, die ten val kwamen tijdens de afdaling. De Spanjaard gaf op vanwege een blessure aan de schouder, terwijl de Ecuadoraan, geraakt aan de knieën, moeite had met het tempo en 15 minuten na de winnaar van de dag aankwam.

Zoals verwacht, was de Côte de Pike de scheidsrechter voor deze eerste etappe. De ploeggenoten van Tadej Pogacar bleven hun werk doen om hun kopman in de best mogelijke positie te brengen. Het indrukwekkende tempo van Adam Yates zorgde er echter voor dat het merendeel van het peloton moest lossen, alleen Pogacar, Vingegaard (Jumbo-Visma) en Victor Lafay (Cofidis) konden volgen.

Niemand slaagde er echter in om alleen weg te komen. Na de top keken de drie mannen naar elkaar, waardoor een groep bestaande uit Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Simon Yates en Wout Van Aert (Jumbo-Visma) kon terugkomen.

De broers Yates maakten gebruik van de gelegenheid om een paar stappen vooruit te zetten in de afdaling, voordat ze perfect samenwerkten om voor de overwinning te strijden. Op de laatste helling was Adam Yates sterker en versloeg hij zijn tweelingbroer. De twaalf leden van de achtervolgende groep arriveerden 12 seconden achter het duo.

Meer opluchting op zondag

De Brit staat daarom aan de leiding in het algemeen klassement, voor zijn broer en zijn kopman Tadej Pogacar, die de sprint van de achtervolgers won en vier bonificatieseconden pakte. Hij leidt ook in het puntenklassement, maar zal zijn broer de groene trui laten dragen in de tweede etappe van zondag tussen Vitoria-Gasteiz en San Sebastián, wat opnieuw ten goede kan komen aan de klimmers gezien de Jaizkibel (8,1 km met een stijgingspercentage van 5,3%), waarvan de aankomst 16,5 kilometer voor de finish ligt.

Na het leiden van de Côte de Vivero, veroverde Neilson Powless (EF Education-Easypost) de bolletjestrui. Hij staat voor Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), die punten pakte aan het begin van de etappe dankzij zijn aanwezigheid in de ochtendelijke ontsnapping.

Vijf renners, waaronder drie Fransen, vormden deze groep. Begeleid door Eenkhoorn en Jonas Gregaard (Uno-X), Valentin Ferron (TotalEnergies), Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) en Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic) hadden nooit meer dan twee minuten voorsprong. Ze werden op 50 kilometer van de finish ingehaald.

Ook Richard Carapaz valt uit

Met het uitvallen van Richard Carapaz heeft ook wielerploeg EF Education-EasyPost zijn kopman al in de eerste etappe van de Tour de France verloren. De 30-jarige Ecuadoraan ging hard onderuit, samen met Movistar-kopman Enric Mas, 22 kilometer voor de finish. Na een medische test is gebleken dat Carapaz niet verder kan.

richard

Carapaz heeft een breukje in zijn linkerknieschijf opgelopen en heeft ook drie hechtingen gekregen om een wond te sluiten. “Richard gaat naar huis om aan zijn herstel te beginnen. Beterschap campeón,” meldt EF Education-EasyPost.

Carapaz stapte met bebloede benen weer op de fiets, maar Mas moest direct na de val opgeven in de eerste etappe naar Bilbao. Het was de vijfde deelname van Mas aan de Tour de France. In de Tour van 2020 eindigde de nu 28-jarige renner als vijfde, en in 2021 als zesde.