sprinters

Teamsprinters pakken goud op WK

Nederland heeft de wereldtitel op de teamsprint heroverd, na de ongelukkige nederlaag vorig jaar tegen Australië. Het drietal Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg heeft met succes revanche genomen in Glasgow, resulterend in hun vijfde wereldkampioenschap in zes jaar.

Zowel tijdens de kwalificatierondes als in de eerste wedstrijdfase overklasten de Olympisch kampioenen van Tokio hun tegenstanders. De finale was een zenuwslopende wedstrijd waarin de Nederlandse sprinters met een tijd van 41,647 net iets sneller waren dan hun concurrenten, een miniem verschil van slechts 0,035 seconde met Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman en Matthew Richardson.

Australië was vorig jaar de wereldkampioen na Nederland te hebben verslagen in Saint-Quentin-en-Yvelines, Frankrijk. Nederland was tot dan toe vijf jaar lang onoverwinnelijk. In de strijd om de derde plaats tijdens het WK teamsprint in Glasgow wist Frankrijk het brons te behalen ten koste van gastland Groot-Brittannië. België stuurde geen teamsprintploeg.

De Nederlandse ploeg zette op donderdag de snelste tijd neer in de kwalificatierondes met 42,046 seconden. Hiermee waren ze bijna een halve seconde sneller dan de Australiërs, die op dat moment Matthew Richardson nog niet hadden ingezet. De opname van Richardson op vrijdag zorgde bijna voor succes tegen het Nederlandse team, dat sinds 2018 nagenoeg onoverwinnelijk is, bekroond met Olympisch goud in Tokio.

Vorig jaar liep de ‘bullet train’, zoals ze zichzelf noemen op social media, een deuk op. Een blessure van Van den Berg, de starter, verhinderde een optimale voorbereiding. Australië versloeg de Nederlanders in de finale. “In de vier weken voorafgaand aan dat toernooi hadden we geen starts meer gedaan samen met Roy”, zei Lavreysen, die wel voor de vierde keer de wereldtitel op de sprint won en ook op het onderdeel keirin de beste was.

Van den Berg worstelde ermee en beschouwde zichzelf als de ‘zwakste schakel’. Hij vreesde dat zijn rugklachten permanent zouden zijn. Na de kwalificaties op donderdag sprak hij over zijn worstelingen en zijn uiteindelijke herstel, dankbaar naar zijn team en familie die hem ondersteunden tijdens deze moeilijke periode. “Ik wil nog zo graag, ik weet dat er nog wat moois in zit”, verwees hij naar de Olympische Spelen in Parijs.

De WK in Glasgow, met wedstrijden in bijna alle fietsdisciplines, is een tussenstop en ook een moment om te testen of de voorbereiding voor volgende zomer kan worden nagebootst. “We wilden hier top zijn. Ik heb respect voor Roy, hoe hij hier heeft gepresteerd”, zei Lavreysen. “Vorig jaar was hij uitgeput. Nu moesten Jef en ik ons best doen om hem bij te houden.”

Zilver voor Maike van der Duin op de scratch, was voor de derde keer op rij net niet genoeg voor goud. De 21-jarige wielrenster uit Assen moest alleen de Amerikaanse Jennifer Valente voor zich dulden. Michaela Drummond eindigde als derde. Scratch is een wedstrijd over veertig rondes (10 kilometer).

Van der Duin moest zich ruim twee weken geleden nog afmelden voor de Tour de France vanwege een coronabesmetting, wat ook haar voorbereiding op de WK verstoorde. Vorig jaar won Van der Duin net als in 2021 zilver op de scratch. Ze maakte vooral indruk met de zilveren plak op het omnium, de Olympische meerkamp. Daarop zal ze later in het toernooi ook nog actief zijn.