leeuwinnen

Nederland struikelt in kwartfinale WK na missers van Beerensteyn

De Leeuwinnen niet verder gekomen dan de kwartfinale op het WK. Ondanks dat ze zich tot een verlenging wisten te vechten tegen Spanje, verloren de Oranjevrouwen uiteindelijk met 2-1.

Nederland had in het begin van de wedstrijd weinig te vertellen, een ongelukkige handsbal van Stefanie van der Gragt Spanje op voorsprong met een penalty. Van der Gragt zou later, in de blessuretijd, die fout herstellen door de gelijkmaker binnen te tikken. Desondanks kon Nederland, mede door gemiste kansen van Lineth Beerensteyn, de overwinning niet binnenhalen.

In de eerste helft had Nederland geluk dat ze niet achter kwamen te staan. Spanje was duidelijk de bovenliggende partij met meerdere doelpogingen en een afgekeurd doelpunt. De Nederlandse defensie had moeite om de Spaanse aanvallen af te slaan.

Ondanks dat Spanje bleef aandringen na de rust, leek Nederland op een gegeven moment een penalty te krijgen. Echter, na het raadplegen van de VAR besloot de scheidsrechter hier vanaf te zien. De ironie wil dat het Nederland was die even later een penalty tegen kreeg, nadat Van der Gragt met haar hand de bal raakte in het strafschopgebied. Mariona Caldentey wist deze penalty te verzilveren voor Spanje.

Het leek een verloren wedstrijd voor Nederland, maar een verlenging van 12 minuten in de blessuretijd gaf nieuwe hoop. Binnen twee minuten wist Van der Gragt de stand gelijk te trekken. De verlenging die daarop volgde bood kansen voor beide teams, maar het was Beerensteyn die de grootste kansen voor Nederland miste. Uiteindelijk was het Salma Paralluelo die de beslissende treffer voor Spanje maakte.

Terugkijkend op de wedstrijd zullen vooral de gemiste kansen van Beerensteyn bijblijven. Maar ook sterspeelster Lieke Martens wist niet haar stempel op de wedstrijd te drukken. Voor Van der Gragt was dit een emotioneel afscheid, aangezien zij haar carrière als prof beëindigt en technisch manager wordt bij de AZ Vrouwen.