Luis_Rubiales

Jennifer Hermoso eist maatregelen tegen Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales

Jennifer Hermoso, de Spaanse voetbalster, heeft maatregelen geëist tegen bondsvoorzitter Luis Rubiales naar aanleiding van een ongewenste kus die hij haar gaf na de WK-finale tegen Engeland. Ze uitte haar eisen via de spelersvakbond FutPro.

Hermoso zei in een verklaring: “FutPro en mijn managementbureau TMJ staan mij bij in deze zaak. We keuren gedrag dat de waardigheid van vrouwen aantast sterk af en roepen de Spaanse voetbalbond op om de juiste protocollen te volgen en de rechten van spelers te beschermen.”

Na het winnen van de finale in Sydney kuste Rubiales, Hermoso op de mond, wat leidde tot toenemende klachten over zijn gedrag. Tamara Ramos, De mede-oprichter van Futbolista ON, deelde haar ervaringen met Rubiales, waaronder ongepaste opmerkingen die hij naar haar maakte. Ze beschuldigt hem van een lange geschiedenis van dergelijk gedrag. Naar topvoetballers als Iker Casillas of Gerard Piqué luisterde hij aandachtig, maar tegen Ramos maakte hij seksueel getinte opmerkingen, zoals ’welke kleur heeft vandaag je ondergoed?’. En: ’trek je wel je kniebeschermers aan?

Ondanks Rubiales’ verontschuldiging in een videoboodschap, komt de Spaanse voetbalbond vrijdag bijeen om de kwestie te bespreken. Victor Francos, de voorzitter van de Hoge Raad voor Sport (CSD), benadrukte dat de bond actie moet ondernemen conform de Spaanse sportwetgeving, anders zal de regering zelf ingrijpen. De CSD heeft al drie officiële klachten ontvangen over het incident.