jorge

Bondscoach Spaanse vrouwenvoetbalteam ontslagen

Jorge Vilda is niet langer bondscoach van het Spaanse vrouwenvoetbalteam, ondanks het onlangs behalen van de wereldtitel. Zijn relatie met veel van de speelsters was al enige tijd gespannen.

Deze zomer behaalde Spaanse vrouwenvoetbalteam de wereldtitel door in de finale Engeland met 1-0 te verslaan. Dit succes werd echter overschaduwd door het incident waarbij voorzitter Luis Rubiales speelster Jennifer Hermoso op de mond kuste. Rubiales heeft niet overwogen om op te stappen, stellende dat de zoen wederzijds was.

Na deze kus leek het erop dat Vilda. Rubiales steunde. Dit deed hij door te klappen tijdens een speech van de voorzitter. Later excuseerde Vilda zich voor zijn reactie en veroordeelde het gedrag van Rubiales.

Vilda’s positie binnen de nationale ploeg werd hierna steeds zwakker. Elf teamleden namen ontslag vanwege hun onvrede over het gedrag van Rubiales. Elf andere speelsters besloten niet voor Spanje te spelen zolang Rubiales de leiding had.

Vilda’s positie was al eerder ter discussie gesteld. Een jaar geleden gaven vijftien speelsters aan niet voor het nationale team te willen spelen zolang hij de coach was, bewerend dat zijn leiderschap hun emotioneel en fysiek welzijn aantastte.

Ondanks deze weerstand bleef de Spaanse bond achter Vilda staan, waarbij werd gesteld dat speelsters hun verontschuldigingen moesten aanbieden alvorens terug te keren. Sommigen keerden terug op hun besluit en hielpen Spanje het WK te winnen in Australië.

Vilda, die sinds 2015 aan het roer stond, had nog een jaar contract. Echter, de bond heeft besloten de samenwerking direct te beëindigen. Spaanse bronnen melden dat Vilda via de telefoon over zijn ontslag is geïnformeerd.