usyk

Oleksandr Usyk verslaat Daniel Dubois

Oleksandr Usyk verslaat Daniel Dubois in de negende ronde en behoudt zijn wereldtitels in het zwaargewicht… maar controverse ontstond na een discutabele lage stoot van de Brit, die de Oekraïner bijna VIER MINUTEN vloerde.

Van drama na een te lage stoot tot knock-out in de negende ronde, niets ging goed voor Daniel Dubois toen zijn droom van een wereldtitel in het zwaargewicht vervloog tijdens een door oorlog beladen nacht aan de Poolse grens.

De controverse werd aangewakkerd door beweringen dat de stoot op het lichaam in de vijfde ronde door Dubois niet laag genoeg was om de monopolist van de WBA, IBF, WBO en Ring Magazine titels meerdere, lange minuten hersteltijd te geven nadat hij daardoor gevloerd was — voordat hij terugkeerde naar zijn taak om ‘Dynamite Daniel’ te ontwapenen.

Totdat de tovenaar uit Kiev aan het einde van de negende ronde het gas opendraaide, had Dubois een dappere strijd geleverd, hoewel hij nauwelijks een ronde won. Promoter Frank Warren leidde de protesten — en er zal genoeg verontwaardiging zijn in eigen land. Direct na de wedstrijd aan de ringzijde stond Dubois erop dat hij ‘bestolen’ was van de overwinning.

“Ik vond niet dat het een lage stoot was,” zei hij op TNT Sports. “Ik dacht dat het raak was en dat ik vanavond bestolen ben. Ik zal terugkomen.” Warren voegde toe: “Het was geen lage stoot. Er zijn geen punten van hem afgetrokken. Ik mag Usyk, maar dit was een complete thuisbeslissing. Hij was niet in staat om door te gaan en ze gaven hem een paar minuten om te herstellen.

lowblow

“Het zou rechttoe rechtaan en eerlijk moeten zijn. Hoe lang kreeg hij om te herstellen? De regelgevende instanties zullen dat moeten onderzoeken en een rematch moeten afdwingen. We gaan bezwaar maken tegen wat hier is gebeurd. Het gaat allemaal om een legitieme stoot die hem stopte en Daniel had moeten winnen.

Op een nacht van verstikkende vochtigheid en traag verkeer, liepen tienduizenden Oekraïners het grootste deel van de vijf mijl van het centrum van hun geadopteerde Poolse stad naar het stadion.

Ze kwamen om Dubois een zo heet en vijandig mogelijke ontvangst te geven. En natuurlijk om Usyk — hun geliefde oorlogsheld en wereldkampioen — toe te juichen naar een nieuwe patriottische overwinning.

Dubois zag er serieus en ingetogen uit terwijl hij door de gangen liep vanaf zijn kleedkamer, zich bewust dat bijna alle voorspellingen in het voordeel waren van de ongeslagen houder van drie van de belangrijkste titels in het zwaargewicht.

Behalve zijn team, zijn familie en zijn vrienden was hij hier vrijwel alleen. “Geen probleem,” zei hij. “Ik zal in een tunnelvisie zitten, het geluid negeren.” Maar het is niet gemakkelijk om onaangetast te blijven door een eerste blootstelling aan zo’n overweldigende sfeer.

Regen die was voorspeld voor de dageraad arriveerde net voordat ze de ring betraden. Met de vechters droog onder een reusachtige overkapping deed het niets om het enthousiasme te temperen, dat explodeerde toen president Volodymyr Zelenskyy verscheen op het gigantische scherm om een strijdkreet te geven voor Oekraïne in hun oorlog.

Dubois had gekozen voor een riskant plan om achter Usyk’s lichaam aan te gaan en toen die ene stoot landde, was het net onder de gordel.

Nadat Usyk de situatie had uitgebuit, keerde hij terug in de strijd onder oorverdovend gejuich van 40.000 broeders en zusters in de strijd. En er was een vleugje woede in de manier waarop hij vervolgens zijn jonge Londense uitdager in verwarring bracht en in elkaar sloeg. De afstraffing veroorzaakt door een dodelijke rechte rechtse jab voor een tweede knockdown was meedogenloos. Daarna gingen de twee van stoten over naar een lange uitwisseling van standpunten in een hoek. Maar uiteindelijk deed Dubois niet genoeg om Usyk’s vooruitgang naar een onbetwiste wereldtitelstrijd met Tyson Fury te voorkomen.

“Ik voel me goed,” zei Usyk. “Ik ben dankbaar voor mijn team, mijn familie, mijn kinderen. Ik hou van jullie. Ik ben dankbaar voor mijn land en het Oekraïense leger. Heel erg bedankt.

“Ik ben morgen klaar. Luister, ik ben klaar. Volgend gevecht ben ik klaar om tegen Tyson Fury te vechten. Zal Tyson Fury? Ik heb geen idee. Ik kan niet wachten om mijn kinderen te zien en weer thuis te zijn. Ik heb lang getraind. Ik ben een beetje moe.”