Napels-feest

Napels viert feest: de beelden

Napoli won hun eerste Serie A-titel in 33 jaar toen ze gelijk speelden tegen Udinese afgelopen donderdag. Het feest in Napels barste meteen los.

De Napolitanen wonen de scudetto voor het laatst in 1990 met een door Diego Maradona geïnspireerde ploeg die drie jaar eerder bijdroeg aan hun eerste titel.

Victor Osimhen maakte in de 52e minuut de gelijkmaker nadat Sandi Lovric, Udinese op een verrassende voorsprong had gezet. En Napoli behield het punt dat ze nodig hadden om hun derde Serie A-titel te winnen met nog vijf wedstrijden te spelen in de Italiaanse competitie.

“Napolitanen gelukkig zien is genoeg om je een gevoel van vreugde te geven”, zei Napoli-baas Luciano Spalletti. “Deze mensen zullen terug kijken naar dit moment waarop het leven moeilijk wordt, ze hebben alle recht om dit zo te vieren. “Je voelt je goed wetende dat je ze dit moment van geluk hebt gegeven.”

Napoli maakt een einde aan drie decennia van pijn

Napoli’s vorige twee titels kwamen in de dagen van de Argentijnse legende Maradona – naar wie hun stadion nu is vernoemd – in 1987 en 1990.

Na die gloriedagen verviel de club in financiële achteruitgang, degradatie, faillissement en speelde ze in de Serie C. Ze hebben de Coppa Italia drie keer gewonnen in de afgelopen 11 seizoenen, maar het is de Scudetto waar de Napoli-fans naar hunkerden.

Napoli heeft nu een nieuw elftal met supersterren, waaronder de Nigeriaanse aanvaller Victor Osimhen die 21 goals scoorde in 26 competitiewedstrijden en de Georgische-vleugelspeler Khvicha Kvaratskhelia die 12 goals en 10 assists bijdroeg.

Op 64-jarige leeftijd wordt trainer Luciano Spalletti, die tweemaal de Coppa Italia won met Roma, de oudste manager die de Serie A wint. Zijn team had afgelopen weekend de kans om de titel in de wacht te slepen met nog zes wedstrijden te gaan, maar kon alleen gelijkspelen met lokale rivaal Salernitana.

Maar nu met een voorsprong van 16 punten op nummer twee, Lazio, is hun derde Serie A-titel een feit.

Maradonna zag dat het goed was.

Maradonna