napoli

Napels is klaar om kampioen te worden

Napels staat op de rand van een historische prestatie. De stad leeft op en ademt het. Napoletanen kunnen het proeven, het is in hun ogen en hun glimlachen te zien. Napoli heeft momenteel een voorsprong van 16 punten in de Serie A en is op weg naar de eerste titel sinds 1990. De stad is versierd met blauw-witte festoenen en overal zijn er vlaggen en banners te zien die het aanstaande kampioenschap vieren.

Het is een bijzonder moment voor de stad en de inwoners kunnen niet wachten om het te vieren, alhoewel sommigen vrezen dat de stad niet in staat zal zijn om een feest van deze omvang te organiseren na 33 jaar van wachten. Het winnen van de Scudetto zou de stad doen daveren op zijn grondvesten en vele mensen denken dat het onmogelijk is.

De stad maakt zich klaar voor een groot feest op 4 juni, de laatste dag van het seizoen. Toeristen komen naar de stad om het historische moment te beleven en het succes van Napoli gaat hand in hand met een toeristische boom. De liefde van Napoletanen voor de club en de stad is onvoorwaardelijk, en dit wordt bevestigd door de talrijke hommages aan Diego Maradona, die het gezicht van de club was in de jaren ’80.

Schrijver Angelo Forgione zegt dat Napels een moment van zelfherkenning en herontdekking van haar grootsheid doormaakt. Fans van het voetbalteam Napoli plaatsten bij de grootste begraafplaats van de stad een spandoek met de tekst “You don’t know what you missed” ter ere van Maradona hen in 1987 naar hun eerste Scudetto leidde.

Nu beleeft een generatie die te jong is om zich deze glorie te herinneren het zelf. Overal in Napels zijn hommages aan Maradona te vinden en kunstwerken van hem te zien. Hij is overal, van ramen tot bumperstickers, op billboards en in enorme muurschilderingen op afbrokkelende muren. Voor fans van Napoli is Maradona net als een God.

mural-maradonna


Hij gaf hen hoop en in hem zien ze zichzelf weerspiegeld. Sinds het vertrek van Maradona in 1990 heeft geen enkel club ten zuiden van Rome de Serie A gewonnen. De fans zijn altijd gebleven en hebben de club weer opnieuw omhoog geholpen. De overwinning van Napoli is een overwinning van identiteit voor degenen die er volledig in leven.”

Toen Maradona in juli 1984 voor een recordbedrag van Barcelona naar Napoli kwam, was de stad nog steeds herstellende van een aardbeving die vier jaar eerder bijna 2.500 mensen had gedood. Ruzies tussen de Camorra, de maffia van de regio, waren zo bitter als altijd, de werkloosheid was enorm en de Bank of Naples stond op de rand van faillissement.

Desondanks slaagde Napoli er, met behulp van de politiek, in om de sterkste en duurste voetballer ter wereld te kopen en de top te bereiken, aldus Forgione. President Corrado Ferlaino moest leunen op de burgemeester van de stad om de deal te financieren, fans boden bijdragen aan om het rond te krijgen, alles om Maradona te krijgen. “El Pibe de Oro” was alles voor Napoli, en Napoli was alles voor hem.

De stad resoneerde met zijn ‘Gouden Kind’, niet alleen omdat hij hun club inspireerde tot twee Serie A-titels en een UEFA Cup, maar omdat ze zichzelf in hem herkenden. Hij was anti-establishment, hij echoode hun principes en droeg hun zorgen. Ondanks zijn relatie met de Napolitaanse maffia bracht Maradona volgens cultuurexpert Francesco Carignani “gerechtigheid voor het volk” na strijd tegen het noorden die teruggaat tot meer dan een eeuw geleden bij de eenwording van Italië.

Het is bijna 30 jaar geleden dat een club ten zuiden van Rome de Serie A won, namelijk Napoli met Maradona, Careca, Ciro Ferrara en een jonge Gianfranco Zola in 1990. Napoli moest vallen voordat ze weer konden opstaan. Financiële achteruitgang, degradatie en faillissement volgden op de gloriejaren, maar de fans bleven. Meer dan 50.000 mensen bezochten een wedstrijd in Serie C in 2004-05.

De, De Laurentiis-tijdperk is gekenmerkt door slimme aankopen – Edinson Cavani, Ezequiel Lavezzi, Jorginho, Gonzalo Higuain – winstgevende verkopen maar het tekortschieten in de titelrace. De onbekende helden van Napoli van dit seizoen zijn aangekocht door sportdirecteur Cristiano Giuntoli en aangevoerd door trainer Spalletti. “Giuntoli is de man van dit wonder,” zegt journalist Credendino, ondanks dat sommige fans zich zorgen maakten toen de club vorig jaar sterren zoals, Kalidou Koulibaly, Lorenzo Insigne en Dries Mertens verkocht.

Spalletti komt niet uit Napels, maar hij deelt die Napolitaanse passie. Na te zijn ontslagen bij Inter, spendeerde hij twee jaar op zijn boerderij in Toscane voordat hij de baan bij Napoli aanvaardde. Nu woont hij bij het trainingsveld en werkt hij onvermoeibaar om de Scudetto te winnen.

“Giuntoli ontdekte Khvicha Kvaratskhelia, hij ontdekte Victor Osimhen en Kim Min-jae,” voegt Cimmino toe. “Spalletti maakt dit talent, maakt deze karakters. Hij kan de juiste sleutels vinden om het beste uit alle spelers te halen. [Slowaakse middenvelder Stanislav] Lobotka lijkt nu op Iniesta, hij lijkt op Xavi.”

Op een uitverkochte wedstrijddag tegen Milan, buiten het stadion dat de naam van Maradona draagt – een amfitheater waardig aan de Grieken die Neapolis hebben gesticht, de “nieuwe stad” – dragen kinderen het masker van topscorer Osimhen en wapperen Georgische vlaggen ter ere van vleugelspeler Kvaratskhelia.

Er zijn ook een paar Boca en Argentinië-shirts te zien, en als er een gelijkenis is met Maradona in dit team, dan is het de 22-jarige Kvaratskhelia. Vorige zomer overgenomen van Dinamo Batumi, is hij toepasselijk gedoopt “Kvaradona”, maar Cimmino ziet hem als Gianluigi Lentini bij Torino of Kaka tijdens zijn Milan-jaren.

napoli-kampioen

“Hij is ongelooflijk onvoorspelbaar op het veld,” voegt Credendino toe. “Maar als Maradona een halfgod was, dan is Kvaratskhelia de paus. Hij heeft een totaal andere houding en een totaal ander karakter.” Kvaratskhelia speelt met een robuuste urgentie, sokken om zijn enkels, kuiten bloot. Hij dartelt, hij tovert. .

De relatie van de Napolitanen met hun club is complex. In plaats van het resultaat gaat het vaak om andere kwesties. Een tijdje geleden, braken schermutselingen uit tussen verschillende groepen ultras in Curva B over hoe te protesteren tegen De Laurentiis’ ticketprijzen en regels over welke vlaggen of spandoeken ze in het stadion mogen meenemen.

“De Laurentiis heeft een heel gecompliceerde relatie met de stad omdat de supporters de macht niet leuk vinden en hij de macht vertegenwoordigde”, legt Carignani uit.

“Maar we moeten zeggen dat deze overwinning geweldig voor hem is omdat hij een geweldige zakenman is, hij passie voor de stad Napoli heeft , maar ook zijn ondernemersvisie in het beheren van het team en dat heeft het verschil gemaakt.”

In de komende weken zullen supporters en het bestuur samen Napoli’s eerste titel in meer dan drie decennia vieren. De fans hebben de stadspatroon San Gennaro gevraagd om dit moment en hebben de geest van Maradona opgeroepen. Bewoners hebben gespaard in voorbereiding op het moeder aller feesten.

“We voelen gewoon deze kracht, deze emotie”, zegt De Iesu. “Het zal een geweldig feest zijn in de stad, alle pleinen zullen vol mensen zijn.”

“We genieten er nu van,” voegt Carignani toe. “Het was het wachten waard.”