PSV

PSV wint KNVB beker

PSV heeft voor het tweede jaar op rij de TOTO KNVB-beker gewonnen. In een penaltyreeks was de ploeg beter dan Ajax, dat maar liefst drie van zijn vijf penalty’s miste. Het seizoen in Eindhoven krijgt hierdoor nog iets van de glans die in Amsterdam totaal ontbreekt.

Om iets voor negen uur scoorde Fábio Silva de beslissende strafschop. Daarmee won PSV niet alleen de KNVB-beker, maar versloeg de ploeg ook voor de vierde keer in één seizoen Ajax. Beide finalisten waren al een tijdje uitgeschakeld voor het kampioenschap. Met deze beker heeft PSV toch nog iets tastbaars aan dit seizoen overgehouden. Voor Ajax resteert een seizoen van totale mislukking.

Bij PSV zijn ze terecht blij met deze prijs. Trainer Ruud van Nistelrooij prees het karakter en de veerkracht in zijn ploeg. Puur als wedstrijd gaat deze Ajax-PSV niet lang beklijven bij de rest van Nederland. Sterker nog, de neutrale kijker zal deze al in de loop van de week vergeten zijn.

In de penaltyreeks miste de ene na de andere speler en typerend voor de povere finale was ook de statistiek die databedrijf Opta bij rust al de wereld in slingerde. In de eerste helft was de bal slechts 25 minuten en 8 seconden in het spel geweest.

Ook vorig jaar was PSV – Ajax de finale. Alleen in een deel van de tweede helft kon deze editie enigszins tippen aan de kwaliteit van dat duel. Destijds was de rivaliteit ook groot en kookte het potje soms over, maar er werd niet zo woest en respectloos op elkaar ingehakt als nu. Soms is er in wedstrijden een telraam nodig voor het bijhouden van kansen en doelpunten, nu gold dat voor het aantal opstootjes en momenten dat het spel om wat voor reden ook stil lag.

psv-ajax

De ene minuut stonden er vijf, zes PSV’ers briesend in een kringetje rond scheidsrechter Dennis Higler. De andere minuut werd de arbiter belaagd door een kluwen Ajacieden. In de reguliere tijd vielen acht gele kaarten en in de verlenging waren Anwar El Ghazi en Owen Wijndal al na enkele minuten op de bon gegaan.

En dan het naaien van elkaar en het onderlinge treiteren en zuigen. Davy Klaassen die net iets te overdreven doorrolde na een duel met Xavi Simons. Patrick van Aanholt die Edson Álvarez provoceerde. Luuk de Jong die klaagde bij vrijwel elk duel dat hij uitvocht. “Het was gewoon vervelend. Kleine duwtjes bij het weglopen, constant zeiken. Ook van onze kant, hoor”, zei PSV-middenvelder Joey Veerman na afloop: ,,Je bereikt er niks mee. Daarom heb ik in de rust gezegd: stoppen met die kinderachtigheid. Na rust was dat bij ons wel iets minder en toen scoorden we ook.’’

De sfeer van bandeloosheid had een beetje weg van de veldslag die het Nederlands elftal ooit op het WK 2006 uitvocht met Portugal. Alleen bleven rode kaarten nu achterwege. En natuurlijk: voetbal is strijd. En stevig spel mag. Maar hoe kun je – in algemene zin – van supporters verlangen dat ze zich gedragen en emoties in bedwang houden op de tribunes als beneden op het veld voetballers zich gedragen als idioten? Het is een wisselwerking. En dát dat zo is, werd nog eens bewezen in de coronatijd. Er is onderzocht dat de zuivere speeltijd in wedstrijden toen hoger lag. Er kwam in lege stadions minder adrenaline vrij en er was meer onverstoorbaarheid.

Vanavond gedroeg dat publiek zich overigens keurig. Nog geen spatje bier bereikte het veld. En werd er ook nog gevoetbald? Gelukkig na rust meer dan ervoor. Anders dan bij de 3-0 van een week eerder in Eindhoven waren Ajax en PSV nu aan elkaar gewaagd. De ploeg van John Heitinga had opnieuw meer balbezit, maar liep nu minder opzichtig in het mes van de counters van PSV.

ajax

De eerste kans was wel voor de Eindhovenaren, maar Jarrad Branthwaite kon net niet scoren uit een indraaiende vrije trap. Uit de tegenaanval was het aan de overkant wel raak. Steven Bergwijn zette Ajax op 1-0. Dat was ook de ruststand. Na de pauze trok PSV de stand gelijk na 68 minuten via invaller Thorgan Hazard. De Belg scoorde na een voorzet van Simons. Sinds zijn komst in januari had Hazard nog niet veel inbreng voor PSV, maar invallen in de Kuip ligt hem wel. Hij scoorde eerder ook als invaller in de uitwedstrijd voor de competitie tegen Feyenoord.

Met nog meer invallers gingen beide teams op zoek naar de winst. Brian Brobbey was daar in de reguliere tijd het dichtst bij voor PSV. Hij was keeper Joël Drommel al voorbij, maar zijn schot kaatste via de paal weer het veld in. Bij de beste kans voor PSV pareerde Geronimo Rulli met de voet een inzet van Simons. Na een verlenging die met name Ajax op het tandvlees uitspeelde, moesten penalty’s beslissen en trok PSV dus aan het langste eind, mede door missers van Brobbey, Timber en Álvarez. Het voorziet het seizoen in Eindhoven nog van wat glans, die in Amsterdam totaal ontbreekt.

PSV