arsenal

Zal Arsenal hun eerste titel in 19 jaar winnen?

Het is alweer 19 jaar geleden sinds het team ‘The Invincibles’ van het seizoen 2003/04 voor het laatst een Premier League-titel voor Arsenal Football Club won. Toen aanvoerder Patrick Viera die trofee omhoog tilde, dacht niemand eraan dat het bijna twee decennia zou duren voordat er een tweede titel zou worden gewonnen.

Deze prestatie wordt in 2023 nog steeds besproken. Velen beschouwen hen als het beste Premier League-team aller tijden. Een heel seizoen lang ongeslagen blijven is geen gemakkelijke prestatie, en geen enkel team in het Engelse voetbal had dit voorheen gedaan of sindsdien gedaan. Het is een prestatie die hen in de geschiedenis van het voetbal verankert. Maar eindelijk is het huidige team van de club dicht bij het schrijven van een hoofdstuk in hun eigen geschiedenis. Met nog zeven wedstrijden te spelen in de Premier League van dit seizoen bevindt Arsenal zich in een echte kans om die titel te winnen, maar er staat nog veel hard werk en drama op het spel.

De reis begon al in augustus toen het zomertransferwindow opende. Arsenal gebruikte hun transferfondsen zeer efficiënt. Ze hebben zwakke punten in hun ploeg aangepakt door Manchester City-duo Oleksander Zinchenko en Gabriel Jesus te kopen. Beide spelers hebben eersteklas kwaliteiten, maar vanwege de concurrentie in de ploeg van City hadden ze de afgelopen seizoenen moeite om speeltijd te krijgen. De kans voor hen beiden om een sleutelrol te spelen in deze Gunners-ploeg is iets waar ze allebei op zijn gebloeid.

Vorig seizoen werd Arsenal zwaar bekritiseerd omdat ze de kwalificatie voor de Champions League misten. Deze teleurstelling bracht veel onzekerheid met zich mee. De spelers die Mikel Arteta koos om in de zomer te tekenen, waren daarom logisch. Velen van hen hadden eerder prijzen gewonnen, en die winnaarsmentaliteit was iets wat Arsenal nodig had in de kleedkamer. Niet veel mensen voorspelden dat ze de onmiddellijke impact zouden hebben die ze hadden, maar vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen uit bij Crystal Palace in augustus was het duidelijk dat er iets anders was.

Er was een lichte verwachting dat ze uiteindelijk zouden terugvallen. Dat ze niet de consistentie zouden hebben om deze geweldige vorm gedurende een heel seizoen te laten zien. Dat zou nog steeds het geval kunnen zijn als we de laatste rechte lijn ingaan, maar ze hebben zeker alles overtroffen wat er van hen verwacht werd voor dit seizoen; vooral omdat ze hebben gevochten met het briljante Manchester City van Pep Guardiola.

City is een Premier League-krachtpatser. Ze hebben vier van de laatste vijf titels gewonnen en hebben in die tijd recordaantallen punten verzameld. En dit seizoen, toen ze de ster-aanvaller Erling Haaland van Borussia Dortmund in de zomer tekenden.