Manchester-United

Nieuw bod op Manchester United

Sheikh Jassim stelt een nieuw bod voor Manchester United op, maar nog steeds onder de waardering van de Glazers., dt op £ 6 miljar ligt. De Qatarese bankier zal naar verwachting minder dan £ 5 miljard bieden voor 100% van de club.

Manchester United is sinds 2005 eigendom van de Glazers. Supporters roepen al enige tijd om het vertrek van de Amerikaanse familie, die volgens een deel van de aanhang het verkeerde beleid zou voeren. De Glazers reageerden daar eind vorig jaar op. Ze kondigden toen aan dat ze een verkoop overwogen. De Britse miljardair Ratcliffe en zijn bedrijf Ineos meldden zich al snel als kandidaat-koper, gevolgd door een consortium uit Qatar onder leiding van Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani.

Sheikh Jassim, een Qatarese bankier, blijft van plan om 100% van de club te kopen, maar zal niet meer betalen dan wat hij denkt dat United waard is. Eerder deze maand werd bekend dat het Amerikaanse investeringsbedrijf The Carlyle Group in gesprek is over een overname van Manchester United. The Carlyle Group is een van de grootste private investeringsmaatschappijen ter wereld.

De Finse zakenman Thomas Zilliacus trok zich vorige week terug als potentiële koper van Manchester United. De oprichter en voorzitter van het investeringsbedrijf Mobile FutureWorks deed vorige maand een bod op de Engelse voetbalclub. Zilliacus wilde ManUnited overnemen met steun van de supporters en ze ook een stem geven in het besluitvormingsproces, maar hij heeft zich teruggetrokken nu de huidige eigenaren van de club – de Amerikaanse Glazer-familie – een derde biedingsronde hebben geopend.

Sir Jim Ratcliffe, de enige andere publiekelijk verklaarde koper voor een controlerend belang, zou iets meer dan 50% willen verwerven, waardoor Joel en Avram Glazer een belang van 20% overhouden. Ratcliffe, een van de rijkste mensen van Groot-Brittannië, zal misschien moeten lenen om die deal af te ronden. Een derde optie kan zijn dat een of meer van de Glazers hun belang behouden en investeringen in de club doen, waarbij Elliott Investment Management en de Carlyle Group hierin geïnteresseerd zijn.

Bij Manchester United, dat dit jaar al de League Cup won onder leiding van Ten Hag en in de FA Cup-finale staat, spelen de Nederlandse internationals Wout Weghorst, Donny van de Beek en Tyrell Malacia. De club staat vierde in de Premier League.