seine

Olympisch testevent valt in het water

De geplande oefensessies voor een Olympisch testevent voor zwemmers in de Seine zijn afgelast wegens een verslechterde waterkwaliteit, veroorzaakt door hevige regenval. De stad Parijs is druk bezig de waterkwaliteit te verbeteren met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar, waarbij meerdere evenementen in de Seine plaatsvinden.

Gezien de Olympische Spelen in Parijs binnenkort plaatsvinden, is er zorg ontstaan over de waterkwaliteit van de Seine. De regen heeft het water van de rivier vervuild, waardoor zwemmers hun voorbereiding op een komend evenement moesten staken. De vraag blijft of het evenement komend weekend doorgaat.

Volgende zomer wordt de Seine het toneel voor zowel de openingsceremonie als competities zoals langeafstandszwemmen en het zwemsegment van de triatlon.

Om vervuiling tegen te gaan, zijn er investeringen gedaan om de Seine schoner te krijgen. Echter, de recente zware regenval, de hevigste in twee decennia voor de regio Parijs, heeft roet in het eten gegooid. Door de regen kwam ongezuiverd water in de Seine terecht, waardoor de waterkwaliteit zakte onder veilige normen voor zwemmers.

De Spelen-organisatie is optimistisch over de verbetering van de waterkwaliteit volgend jaar, mede door nieuwe infrastructuur die beter om kan gaan met regen- en afvalwater. Hierbij hoort een groot ondergronds reservoir dat overtollig water opvangt om te voorkomen dat het direct in de rivier stroomt.

Als zulke problemen in de toekomst opnieuw opduiken, zijn er mogelijkheden om het evenementenschema aan te passen. Of het testevent doorgaat, hangt af van aanvullende waterkwaliteitstests.