Bellingham-Real-Madrid

Jude Bellingham: Waarom de verhuizing van Real Madrid ‘volkomen logisch’ zou zijn

Jarenlang stond Real Madrid bekend als ‘Los Galacticos’ – een ploeg vol met duur gekochte supersterren die ongeëvenaarde glamour en glitter brachten voor de Madridista die snakten naar prijzen.

Deze strategie begon in 2000 onder de nieuw benoemde president Florentino Perez, die meteen de aandacht trok met zijn gedurfde zet om Luis Figo, de beste speler en icoon van de eeuwige rivaal Barcelona, te contracteren. Perez ging verder met het kopen van spelers zoals; Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham en Robinho.

Na zijn terugkeer in 2009 als president volgde er opnieuw een golf van dure aankopen: Cristiano Ronaldo, Kaka, Gareth Bale en James Rodriguez werden gerekruteerd voor enorme bedragen, waarmee Real zichzelf als de ultieme droombestemming voor elke ambitieuze voetbal-superster wilde positioneren.

Maar er kwam een omslag. Na jarenlang de grootste namen te hebben gecontracteerd, stopte Real abrupt met de Galacticos-strategie en begon zich te richten op veelbelovende jonge talenten. In plaats van gevestigde sterren te contracteren, wilde de club zich richten op de toekomstige voetbal-sterren.

Deze verandering in strategie – bedacht door Perez en zijn rechterhand Jose Angel Sanchez, en uitgevoerd door hoofdscout Juni Calafat – werd ingegeven door een erkenning van nieuwe economische realiteiten. Na zoveel jaar, bijna onaantastbaar te zijn geweest op de transfermarkt, kon Real niet langer concurreren met de onbeperkte rijkdom van de ‘petrodollar’-clubs. Dus gingen ze op zoek naar een alternatieve route naar succes.

Er waren af en toe uitzonderingen – zoals de noodlottige transfer van Eden Hazard voor €100 miljoen in 2019 – maar Real maakte bijna geen grote transfers meer en ging in plaats daarvan op zoek naar tieners uit Zuid-Amerika die het potentieel hadden om een ster te worden.

De eerste significante aankoop onder deze nieuwe strategie kwam in 2017 toen Real 46 miljoen euro uitgaf aan een 16-jarige Braziliaanse vleugelspeler die op zijn 18e verjaardag formeel zou toetreden tot de club. Zijn naam was Vinicius Jr, nu een van beste aanvallers ter wereld.

bernabeu

Vinicius scoorde het winnende doelpunt in de Champions League finale van vorig seizoen, met de assist van een andere speler die ook als tiener was gescout in Zuid-Amerika door Real madrid: de Uruguayaanse middenvelder Fede Valverde.

Nog een held van de knock-outfase, die onder andere een dramatische late dubbel tegen Manchester City omvatte, volgde ook dezelfde route: de Braziliaanse vleugelspeler Rodrygo, die op 18-jarige leeftijd van Santos naar Real kwam.

Real Madrid voert ook dezelfde strategie dichter bij huis uit, door hun verouderende middenveld in de afgelopen paar seizoenen te versterken met de grootste talenten uit Frankrijk: de 18-jarige Eduardo Camavinga werd in 2021 voor een slordige 40 miljoen euro van Rennes gekocht, met Aurelien Tchouameni, een relatieve veteraan op 22-jarige leeftijd, die een jaar later voor 80 miljoen euro van Monaco kwam.

In deze context is het gemakkelijk te begrijpen waarom Real zichzelf als favoriet gepositioneerd heeft voor de handtekening van de gewilde Engelse middenvelder, Jude Bellingham, die naar verluidt aan het einde van het seizoen de overstap van Borussia Dortmund naar de Spaanse hoofdstad zal maken..

De bewezen bereidheid van de club om jonge spelers een kans te geven om op het hoogste niveau te slagen, maakt Bernabeu tot een zeer verleidelijke bestemming voor veelbelovende talenten die, zoals Bellingham.

En Bellingham, ervan uitgaande dat de geruchten over de verhuizing waar zijn, zal genoeg kansen krijgen om zijn waarde te bewijzen bij Real. Luka Modric, die begin volgend seizoen 38 wordt, en de 33-jarige Toni Kroos worden geleidelijk minder belangrijk voor Los Blancos, wiens klassieke trio aan het begin van dit seizoen werd verbroken met het vertrek van Casemiro naar Manchester United.

Een middenveld van Bellingham, Camavinga, Tchouameni, Valverde en Dani Ceballos – in 2017 op 20-jarige leeftijd van Real Betis gekocht en nu een reguliere speler – zou een rechtvaardiging zijn van het beleid van Real om jonge spelers aan te trekken. En het houdt daar niet op – de Braziliaan Endrick heeft al ingestemd om in 2024 mee te doen zodra hij 18 wordt.

Succes is natuurlijk niet gegarandeerd. Voor elke Vinicius is er een Luka Jovic, die in 2019 voor 60 miljoen euro van Eintracht Frankfurt werd gekocht maar ernstig faalde met slechts drie doelpunten in 51 optredens. Voor elke Valverde is er een Martin Odegaard of Take Kubo, die beperkte (of in het geval van Kubo, geen) eerste-elftal optredens kregen voordat ze elders floreerden. En Bellingham is geen goedkope speler, Real is bereid om ongeveer 100 miljoen euro te betalen voor Bellingham, maar Dortmund zou 150 miljoen euro willen.

Maar gezien de transferstrategie die Real de afgelopen paar jaar heeft gevolgd, zou de overgang van Bellingham naar Real Madrid perfect logisch zijn – en dit misschien Bellingham’s kans om één van de beste spelers ter wereld te worden.