verstappen-f1-max

Wanneer zal Max Verstappen de titel claimen?

Nu de Red Bull-coureur het record van opeenvolgende overwinningen heeft gebroken, is dat de enige echt overblijvende vraag over Verstappens seizoen 2023.

Dus, wanneer kan Verstappen zijn derde wereldkampioenschap claimen? Laten we wat berekeningen doen.

Het maximale aantal punten dat iemand vanaf nu kan behalen is 232 (dat is 26 punten voor het winnen van een GP en het behalen van de snelste ronde, plus acht punten voor elk van de drie overgebleven sprint races). Gezien Verstappens puntenaantal hebben alleen Lewis Hamilton, Fernando Alonso, en Sergio Perez nog een wiskundige kans.

Stand WK Formule 1-coureurs 2023

PositieCoureurPunten
1Max Verstappen364
2Sergio Pérez219
3Fernando Alonso170
4Lewis Hamilton164

Om erachter te komen hoe snel Verstappen het kampioenschap kan binnenhalen, als we aannemen dat hij blijft winnen (met het extra punt voor de snelste ronde), en Pérez (de enige realistische uitdager) buiten de punten eindigt.

Na Japan zou Verstappen 416 punten hebben en Pérez 219. Dat is een gat van 197 punten – meer dan de 180 punten die Pérez zou kunnen behalen door de rest van het seizoen alles te winnen. Einde verhaal.

Echter, het is onwaarschijnlijk dat Pérez in de volgende twee races nul punten scoort. Het is waarschijnlijker dat Verstappen blijft winnen, maar Pérez als tweede blijft eindigen. Dus, laten we dat doordenken. Als Pérez als tweede eindigt in Singapore en Japan en Verstappen beide wint, zou het verschil tussen hen 161 punten zijn, met nog maximaal 180 te behalen punten voor Verstappen. Dat is een erg krappe marge.

Laten we verder gaan. Stel dat Verstappen de GP van Qatar en de bijbehorende sprint race wint, en Pérez wordt in beide tweede:

  • Verstappen: 450
  • Pérez: 280
  • Verschil: 170
  • Resterende punten: 146

En dat is het dan. Als Verstappen wint in Singapore, Japan en Qatar – zelfs als Pérez steeds vlak achter hem zit – pakt hij het kampioenschap.

Wat valt er nog meer te behalen? Hier zijn (minstens) drie dingen waar we op blijven letten, zelfs als Verstappen de titelrace beslist.

F1 seizoenssweep voor Red Bull

Red Bull die elke F1- race van het seizoen 2023 wint. De speld in de hooiberg. Geen F1-team heeft ooit elke grand prix in een seizoen gewonnen. McLaren won 15 van de 16 in 1988. Tijdens de dominante periode van Lewis Hamilton van 2014 tot 2020, won Mercedes alle races behalve drie, drie keer.

Maar een F1 seizoenssweep? Ongehoord. Dus nee, Red Bull zal niet van het gas gaan nadat Verstappen de titel heeft binnengehaald. Hun concurrenten ook niet – het verpesten van het perfecte seizoen is de grootste prijs die nog overblijft voor teams als Mercedes, Ferrari en Aston Martin.

Over Aston Martin gesproken, we hopen dat de strijd om de tweede plaats interessant blijft. Aston Martin had het de eerste zes weken in handen en, nadat Mercedes in Monaco voor sprong, hielden ze het gat dicht tot de GP van België, toen de Silver Arrows uitliepen tot een voorsprong van 51 punten. Nu bevinden ze zich op de vierde plaats. Maar totdat Lance Stroll zijn top-tien vorm terugkrijgt, zal Aston Martin naar Ferrari blijven kijken.

Charles Leclerc van Monaco in de auto nummer 16, een Ferrari SF-23 gevolgd door Fernando Alonso van Spanje in de auto nummer 14 van het Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, de AMR23 Mercedes op de baan tijdens de Nederlandse GP. Aston Martin jaagt niet alleen meer op Mercedes. (Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images) Maar er is nog tijd voor deze jacht om weer interessant te worden. Aston Martin teambaas Mike Krack heeft Singapore gemarkeerd als een van de beste banen voor zijn team. Ferrari deed het goed in Austin, São Paulo en Abu Dhabi in 2022. En Mercedes’ race-tempo is constant gebleven.

Tenslotte kijken we of Liam Lawson zijn eerste carrière puntenfinish kan veiligstellen voordat Daniel Ricciardo terugkeert. Christian Horner bevestigde dat Ricciardo op zijn minst de race in Singapore zal missen, en “het zou optimistisch zijn voor Japan”. Dat zijn minstens twee races over voor de AlphaTauri-coureur om zijn stempel te drukken. Een puntenfinish voor Lawson zou fascinerend zijn – niet alleen voor zijn toekomst, maar ook voor die van Logan Sargeant.

De Williams-rookie heeft dit jaar nog niet in de punten gefinisht, en de druk op hem neemt toe om iets te leveren voordat zijn contract afloopt.