Sergio-Perez

Titel F1 Kampioen voor Sergio Perez “onhaalbaar”

Christian Horner heeft toegegeven dat de kans dat Sergio Perez de titel voor de coureurs van 2023 wint, waarschijnlijk “onhaalbaar” is.

Max Verstappens dubbele overwinning in de Sprint en de Grand Prix tijdens het Belgische Grand Prix-weekend hielp om zijn positie aan de top van het klassement te versterken. Hij staat nu 125 punten voor op zijn Red Bull-teamgenoot Perez, die op de tweede plaats staat.

Ondanks de grote voorsprong van Verstappen in het klassement, gelooft Red Bull Team Principal Horner dat Perez nog steeds veel vertrouwen zal halen uit zijn prestaties in Spa voor de zomerpauze.

In de beginfase van het seizoen was er een reële optie dat Perez de titelstrijd met de tweevoudig F1 wereldkampioen kon aangaan, met overwinningen in Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan die zijn kwaliteiten onderstreepten – Verstappen en Perez stonden na vier races gelijk met elk twee overwinningen.

Maar een vormdip die begon in Monaco, en met een reeks slechte kwalificaties die zijn racedagen bemoeilijkten, deed de hoop van Perez om consequent mee te strijden om overwinningen vervagen.

perez

Hoewel er recentelijk een verbetering in de vorm van de Mexicaan is geweest – zoals blijkt uit zijn tweede plaats in België en derde plaats in Hongarije – is Verstappen erin geslaagd zichzelf naar een klasse apart te tillen. Dit werd uiteindelijk geïllustreerd door het verschil van 22 seconden tussen de twee coureurs in Spa, ondanks dat Verstappen de race als zesde startte.

“Ik denk dat hij veel vertrouwen zal halen uit deze prestatie,” zei Horner. “Hij kwalificeerde zich op de eerste rij, leidde de Grand Prix en eindigde als tweede, dus ja, hij gaat de pauze in als duidelijke tweede in het klassement voor de coureurs en hij zal daar vertrouwen uit putten.”

Red Bull-adviseur Helmut Marko had ook tegen de media gezegd in de aanloop naar de Belgische Grand Prix dat Perez was ontwaakt uit “zijn kampioensdroom”, en dat had de druk op de coureur verlicht.

In reactie op die opmerkingen zei Horner: “We weten dat Helmut vrij direct is in zijn analyses. Maar kijk, ik denk dat Checo weet dat, tenzij er een ramp gebeurt voor Max, deze titel buiten bereik is. Dus het gaat erom dat hij zijn eigen prestaties maximaliseert, niet toegeeft aan de coureurs achter hem en proberen een paar overwinningen te behalen tussen nu en het einde van het jaar.”

Red Bull leidt de naaste uitdagers Mercedes met 256 punten in het constructeursklassement na 12 races, met Aston Martin daar nog eens 51 punten achter. Perez staat ondertussen 125 punten achter Verstappen en 40 punten voor op Fernando Alonso, die derde staat in het klassement voor de coureurs.