Azerbaijan-GP-Sprint-Sergio-Perez

Sergio Perez wint Azerbaijan GP Sprint

Sergio Perez heeft voor Red Bull de overwinning behaald in de Baku Sprint, met Ferrari’s Charles Leclerc op de tweede plaats. Max Verstappen eindigde als derde en was boos omdat hij een botsing in de eerste ronde met George Russell had.

Sergio Perez passeerde pole-sitter Charles Leclerc om de eerste Sprint van het seizoen bij de Azerbaijan Grand Prix te winnen. Leclerc pakte de pole in de allereerste Sprint Shootout-kwalificatiesessie van de F1 eerder op zaterdag. Hij zal ook op pole position starten voor de volledige race op zondag, maar kon het tempo van Perez niet bijhouden tijdens de 17 ronden durende race op het Baku City Circuit.

Leclerc hield nipt de andere Red Bull, die van Max Verstappen achter zich op de tweede plaats nadat de leider van het wereldkampioenschap schade had opgelopen na een botsing in de eerste ronde met de Mercedes van George Russell, die als vierde eindigde.

Azerbaijan-GP-sprit

Carlos Sainz werd vijfde voor Ferrari, terwijl Fernando Alonso van Aston Martin, Lewis Hamilton passeerde om zesde te worden bij een Safety Car-herstart veroorzaakt door Yuki Tsunoda, die een band verloor. Alonso’s teamgenoot Lance Stroll pakte het laatste beschikbare punt met de achtste plaats nadat hij terugkwam van een tiende plek in de eerste ronde.

De vermeende voorsprong van Red Bull op de lange afstand lijkt erop te wijzen dat Leclerc een zware taak heeft om de eerste plaats die hij verdiende in de kwalificatiesessie op vrijdag te behouden en die de startgrid heeft bepaald voor de race op zondag.

Verstappen zal zondag naast Leclerc op de eerste rij starten, terwijl Sprint-winnaar Perez als derde zal beginnen.

Azerbaijan GP Sprint resultaat: top 10

  1. Sergio Perez, Red Bull (8 punten)
  2. Charles Leclerc, Ferrari (7 punten)
  3. Max Verstappen, Red Bull (6 punten)
  4. George Russell, Mercedes (5 punten)
  5. Carlos Sainz, Ferrari (4 punten)
  6. Fernando Alonso, Aston Martin (3 punten)
  7. Lewis Hamilton, Mercedes (2 punten)
  8. Lance Stroll, Aston Martin (1 punt)
  9. Alexander Albon, Williams
  10. Oscar Piastri, McLaren

Verstappen boos door botsing met Russell

Verstappen heeft zijn kritiek geuit op het nieuwe F1 Sprint-weekendformat dat debuteert in Azerbaijan, maar zijn eigen suggestie dat coureurs niet bereid zouden zijn om risico’s te nemen in de 100 km race op zaterdag die aanzienlijk minder punten oplevert dan de race op zondag, werd snel weerlegd.

Terwijl Leclerc probleemloos wegkwam om Perez naar de eerste bocht te leiden, kwam Verstappen onmiddellijk onder druk te staan van Russell en ontstond er een spannende strijd door de openings bochten.

max

Verstappen en Russell hadden een boze uitwisseling nadat ze elkaar raakten op de eerste ronde van de Sprint. Terwijl het duo zij aan zij ging, blokkeerde Russell in bocht 2 en raakte hij de zijkant van Verstappen, voordat hij uiteindelijk de Red Bull in bocht 3 passeerde.

De zijkant van de auto van Verstappen had een gat erin en de Nederlander was boos over de teamradio: “Reed hij echt tegen de zijkant? Ik begrijp niet hoe hij de positie kan behouden en mijn auto beschadigt!” Verstappen zou nog enkele rondes blijven klagen over de teamradio en confronteerde Russell aan het einde van de race, voordat het duo elkaar bekritiseerde tijdens het praten met de media.

Achter hen, en mogelijk als gevolg van het puin dat hun botsing achterliet, liep Tsunoda schade op aan zijn rechterachterband en verloor deze, waardoor er een Virtual Safety Car kwam. Yuki Tsunoda keerde terug naar de pits en werd vervolgens door de AlphaTauri-monteurs weer de baan op geholpen, maar het werd duidelijk dat er nog aanzienlijke schade aan de auto was, waardoor hij zich moest terugtrekken en er een onderzoek van de stewards werd gestart naar waarom hij aanvankelijk weer de baan op werd gestuurd.

Uiteindelijk was er een volledige Safety Car nodig om al het puin van de baan te verwijderen en zou de race pas aan het einde van ronde 6 worden hervat.

Leclerc controleerde de rollende herstart om de leiding te behouden, maar achter hem werden Perez en Russell onmiddellijk ingehaald door Verstappen, terwijl achter hen Hamilton, die probeerde Sainz te passeren, uiteindelijk een plaats verloor aan Alonso.

Perez slaagde er cruciaal in om binnen een seconde van Leclerc te blijven in de ronde na de herstart en toen hij aan het einde van ronde 7 Red Bull’s toonaangevende DRS mocht gebruiken, snelde hij voorbij de Ferrari terwijl ze de start-finishlijn passeerden.

Leclerc slaagde erin om nog enkele rondes binnen een seconde te blijven, maar uiteindelijk zou zijn focus zich richten op de naderende Verstappen achter hem. De Nederlander kwam binnen DRS-bereik op de laatste ronde, maar Leclerc’s banden hielden het net lang genoeg vol om als tweede te eindigen.

De uitslag zorgt ervoor dat Verstappen, die op zoek is naar zijn derde opeenvolgende wereldkampioenschap, zijn voorsprong op Perez aan de top van de coureursstand met 13 punten ziet slinken.

Hoewel Leclerc de reeks poleposities van Red Bull in de eerste drie races van het seizoen beëindigde, zullen de regerende constructeurskampioenen met vertrouwen de race ingaan om hun perfecte zondagsrecord te behouden.

Ondanks het winnen van de Sprint richt Sergio Perez zijn aandacht op de Grand Prix met als doel zijn tweede overwinning van het seizoen in Baku te behalen. “Het bevestigt een beetje wat we dachten,” zei Leclerc. “De Red Bulls hebben nog steeds de overhand in de race.”