hamilton

Lewis Hamilton tekent nieuw 2-jarig F1-contract bij Mercedes

Lewis Hamilton heeft een nieuw Formule 1-contract getekend bij Mercedes, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen bij het team blijft tot ten minste het einde van het seizoen 2025.

Hamilton, 38 jaar oud, heeft een contractverlenging van twee jaar getekend, zo kondigde Mercedes donderdag aan voorafgaand aan de Italiaanse Grand Prix dit weekend. Dit zorgt ervoor dat Hamilton, die in 2013 bij Mercedes kwam, zal blijven racen in de F1 tot hij ten minste 40 jaar oud is. Momenteel is hij de op een na oudste coureur op de grid na Fernando Alonso. Mercedes heeft ook bevestigd dat Hamilton’s teamgenoot, George Russell, bij het team zal blijven tot ten minste het einde van het seizoen 2025. Analyse van The Athletic:

Er werd altijd verwacht dat Hamilton zijn handtekening zou zetten onder een contractverlenging bij Mercedes, het team waarmee hij zes van zijn zeven wereldtitels en 82 van zijn 103 grand prixs overwinningen heeft behaald. Hun partnerschap is een van de meest succesvolle in de geschiedenis van de F1, en er was nooit enige intentie van beide kanten om elders te kijken.

Rond de Grand Prix van Monaco verwierp Hamilton speculatie over een verrassende overstap naar Ferrari, en sindsdien heeft hij volgehouden dat alleen de laatste details van het contract nog moesten worden afgerond. Voor de zomervakantie zei Hamilton dat het contract “heel, heel dichtbij” was en dat het “nog steeds bij de advocaten lag, heen en weer gaand over dingen.”

Het nieuws betekent dat Mercedes in 2024 een onveranderde line-up zal hebben van Hamilton en zijn jonge teamgenoot Russell voor het derde opeenvolgende seizoen. Dit laat ook slechts vier onbevestigde zitplaatsen over – twee bij AlphaTauri, en één bij zowel Williams als Alfa Romeo – op de F1-grid voor volgend jaar.

Hamilton claimde zijn record-evenaring van de zevende wereldtitel in 2020 en verloor de 2021-titel aan Max Verstappen in de laatste ronde van de laatste race in Abu Dhabi op controversiële wijze nadat raceleider Michael Masi de regels voor het herstarten van de safety car niet correct had geïmplementeerd.

Hamilton heeft sinds de voorlaatste race van het seizoen 2021 in Saudi-Arabië geen race meer gewonnen. Mercedes viel achter op rivalen Red Bull en Ferrari onder de herziene technische voorschriften voor 2022, waardoor Hamilton het eerste seizoen zonder overwinning in zijn F1-carrière doormaakte.

Te midden van weer een dominant jaar voor Verstappen en Red Bull in 2023 staat Hamilton vierde in het coureurskampioenschap met vier podiumplaatsen en één polepositie op zijn naam, en leidt hij de poging van Mercedes om tweede te worden in het constructeurskampioenschap.

hamilton

Hamilton ‘wacht zijn tijd af’

Zelfs op 38-jarige leeftijd heeft Hamilton geen tekenen getoond dat hij een einde wil maken aan zijn uiterst succesvolle F1-carrière. Hij zei in Zandvoort dat hij “zijn tijd afwacht” tot Mercedes in staat is om weer te vechten voor overwinningen en het kampioenschap, maar dat de tweede plaats voor het team dit jaar nog steeds een “grote prestatie” zou zijn terwijl ze werken om weer mee te doen.

“Het is iets dat naar mijn mening een beetje over het hoofd is gezien, als ik heel eerlijk ben”, zei Hamilton. “Ik denk dat het gewoon komt omdat we willen winnen, er is denk ik niet de meest positieve verhaallijn geweest.

“Maar ik ben echt trots op het team, de vooruitgang en de stappen die we met de auto hebben gezet, van een bijna identieke auto als vorig jaar, tot alle veranderingen die we hebben gemaakt.”

Wat Hamilton zei “We zijn nog nooit hongeriger geweest om te winnen”, zei Hamilton. “We hebben geleerd van elk succes maar ook van elke tegenslag. We blijven onze dromen najagen, we blijven vechten, ongeacht de uitdaging, en we zullen opnieuw winnen.

“Ik ben dankbaar voor het team dat me zowel op als naast de baan heeft gesteund. Ons verhaal is nog niet af, we zijn vastbesloten om samen meer te bereiken en we zullen niet stoppen tot we dat doen.”

Mercedes-teamleider Toto Wolff verklaarde: “Het aanhouden van onze huidige line-up van coureurs was een logische beslissing”, “We hebben het sterkste duo op de grid en beide coureurs spelen een cruciale rol in het team om ons verder te brengen. De kracht en stabiliteit die ze bieden, zullen sleutelbouwstenen zijn voor ons toekomstige succes.” aldus Wolff.