felipe-massa

Advocaten van Massa starten juridische procedure om Hamilton F1-titel te ontnemen

Voormalig F1-rijder Felipe Massa eist financiële vergoeding van zowel de Formule 1 als de FIA vanwege het mislopen van de wereldtitel in 2008. Massa, die destijds voor Ferrari uitkwam, beweert dat hij door een ‘complot’ van de toenmalige bestuurders van de titel is beroofd. Hij suggereert dat zij al op de hoogte waren van manipulaties door het Renault-team tijdens de Grand Prix van Singapore. Als gevolg hiervan eindigde Massa met één punt achter Lewis Hamilton in het F1-kampioenschap.

Reuters bracht het nieuws dat Massa’s advocaten een acht pagina’s tellende brief hebben gericht aan Stefano Domenicali, directeur van de Formule 1, en FIA-president Mohammed Ben Sulayem. In deze ‘vooraankondiging van een claim’ geeft Massa aan bereid te zijn juridische stappen te ondernemen. Er wordt geschat dat hij “tientallen miljoenen” heeft verloren doordat de titel in 2008 naar Hamilton ging in plaats van naar hem.

‘Crashgate’-incident

De kern van Massa’s aanspraak ligt bij het ‘crashgate’-incident. Tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 veroorzaakte Renault-rijder Nelson Piquet junior bewust een crash, na instructies van zijn team, om zo het pad vrij te maken voor een overwinning van zijn teamgenoot Fernando Alonso. Massa, die de race leidde voor de crash, verloor kostbare punten door dit incident en een daaropvolgende mislukte pitstop.

Bernie Ecclestone, destijds hoofd van de Formule 1, gaf eerder dit jaar toe dat hij samen met FIA-president Max Mosley al in 2008 op de hoogte was van Renault’s manipulaties. Echter, ze kozen ervoor om het geheim te houden om de reputatie van de sport te beschermen. Ecclestone, die in 2017 terugtrad als F1-directeur, zegt nu echter dat hij zich deze opmerkingen niet kan herinneren.

Desondanks voelt Massa (42) zich gesterkt om compensatie te eisen, met het dreigement van een rechtszaak. Zijn juridische vertegenwoordigers beweren dat hij de rechtmatige kampioen van 2008 is en dat, naast financieel verlies, Massa ook emotionele en reputatieschade heeft geleden door de gebeurtenissen van dat seizoen.