sevilla-roma

Sevilla wint Europa League Cup

Sevilla heeft AS Roma verslagen in de strijd om de Europa League cup. Daar waren wel strafschoppen voor nodig, nadat de reguliere wedstrijd en de verlenging in 1-1 waren geindigd.

Sevilla veroverde een recordbrekende zevende Europa League-titel door Roma te verslaan in een penaltyreeks in de luidruchtige Puskás Arena in Boedapest.

Gonzalo Montiel, die ook de winnende penalty scoorde voor Argentinië in de WK-finale tegen Frankrijk, herhaalde het kunstje voor het Spaanse team na een gelijkspel van 1-1, met een hernomen strafschop nadat Roger Ibanez en Gianluca Mancini hadden gemist voor Roma. Eerst miste de rechtsback nog, maar doordat keeper Rui Patrício te vroeg van de lijn kwam, mocht de invaller nog een keer. De penalty-serie eindigde in 4-1 voor de Andalusiërs.

Sevilla heeft nu alle zeven finales die ze hebben gespeeld gewonnen, waarbij aanvoerder Jesus Navas betrokken was bij de eerste overwinning tegen Middlesbrough in 2006.

De Spaanse club’s meest recente overwinning zorgt ervoor dat ze zich kwalificeren voor de Champions League van het volgende seizoen, ondanks dat ze buiten de top vier in La Liga zijn geëindigd.

José Mourinho verliest finale

Er zal een gevoel heersen dat het heel anders had kunnen zijn voor Roma en hun manager José Mourinho, die alle vijf vorige Europese finales waar hij bij betrokken was heeft gewonnen en de club vorig seizoen naar het succes in de Europa Conference League heeft geleid, met een gewonnen finale tegen Feyenoord.

Montiel’s teamgenoot in het nationale elftal, Paulo Dybala, bracht Roma verdiend op voorsprong tijdens de eerste helft, door op het doel af te stormen na een scherpe pass van de Italiaanse verdediger Mancini en een lage inzet knap in de rechteronderhoek van Sevilla-keeper Yassine Bounou te sturen.

Echter, de Serie A-ploeg, gaf de controle over een gespannen wedstrijd uit handen. Sevilla trok de stand, 10 minuten na rust gelijk, met een voorzet van Navas vanaf rechts, die ongelukkig van Mancini afketste en in zijn eigen doel belandde.

Roma had wellicht de betere kansen om de wedstrijd in de reguliere speeltijd te winnen, met Tammy Abraham en Ibanez die niet wisten te scoren van dichtbij, en Andrea Belotti die naast schoot uit een slimme vrije trap van Lorenzo Pellegrini.

Toen Lucas Ocampos werd neergehaald door Ibanez, leek Sevilla een gouden kans te hebben om op voorsprong te komen, maar nadat aanvankelijk een strafschop was toegekend, keerde de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor zijn beslissing na een videobeoordeling van de VAR.

Dit leidde tot een spannende extra 30 minuten, waarin Chris Smalling in de blessuretijd van de verlenging de bal tegen de Sevilla-lat kopte, voordat het dramatische slotstuk volgde.

Specialisten Sevilla klaren de klus

In een wedstrijd die was bestempeld als ‘De Specialisten tegen The Special One’ had Mourinho, Sevilla tot favoriet gebombardeerd, maar zoals zo vaak bleek dat een mentaal spel van de Portugees. Zijn gok om Dybala – ondanks blessurezorgen – in zijn basisopstelling te plaatsen voor het eerst sinds 13 april – leek aanvankelijk te lonen, maar Sevilla groeide sterker naarmate de wedstrijd vorderde.

De invloed en fitheid van de Argentijn nam af voor zijn vervanging in de tweede helft, tegen een ploeg die onder de leiding van Jose Luis Mendilibar duidelijk getransformeerd is. Sevilla’s derde coach van het seizoen heeft een indrukwekkende ommekeer teweeggebracht, waarbij de club uit Andalusië degradatiezorgen heeft weten af te wenden en zowel Manchester United als Juventus heeft uitgeschakeld op weg naar de finale van de Europa League.

AS Roma, die slechts één van de vier vorige strafschoppenseries in Europese competities had gewonnen, oogden zenuwachtig vanaf de stip, nadat ze verschillende mogelijke strafschopnemers hadden vervangen, waaronder aanvoerder Lorenzo Pellegrini, Dybala en Abraham.

Maar Sevilla straalde een gevoel van kalmte en overtuiging uit, waarbij ze klinisch alle vier hun kansen benutten. Zo won Sevilla zijn zevende Europa League en verloor Mourinho voor het eerst een finale van een Europees clubtoernooi.