Miljarden voor Eredivisie
Kabelaars bieden miljarden voor uitzendrechten eredivisie.
Als de Eredivisie-clubs besluiten om in zee te gaan met een consortium van kabelaars met KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA, kunnen de televisierechten de clubs jaarlijks meer dan 200 miljoen euro opleveren. Over een contractperiode van tien jaar (2025-2035) zou een bedrag van ruim twee miljard euro verdeeld kunnen worden. ESPN, de huidige rechtenhouder en onderdeel van de Amerikaanse Disney-groep, heeft al een bod van ongeveer anderhalf miljard euro neergelegd voor de televisierechten over dezelfde periode.
De Nederlandse kabelaars hebben hun bod aan Eredivisie CV-directeur Jan de Jong en de mediacommissie van de Eredivisieclubs voorgelegd. Zij zullen hun achterban informeren en die zal zich over de twee aanbiedingen moeten buigen. Het vergaren van de Eredivisie-rechten leek aanvankelijk een gelopen race voor ESPN, maar het eindbod van het consortium van kabelaars ligt significant hoger dan dat van ESPN en zou jaarlijks zo’n vijftig miljoen euro schelen.
In de bedragen van ESPN aan de ene kant en KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA aan de andere kant zijn de kosten opgenomen evenals de verwachte opbrengsten uit de samenvatting-, buitenland- en commerciële rechten. De kabelaars willen het merk Eredivisie terugschenken aan de clubs en hebben toegezegd het Eredivisie-voetbal betaalbaar te houden en breed beschikbaar te stellen, ook op het open net. Het consortium heeft hierover al contact gehad met de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) en gelooft dat hun bod kans van slagen heeft en zal worden toegestaan. De kabelaars zullen onderling verplicht worden om op prijs met elkaar te concurreren, zodat de kijker niet wordt geconfronteerd met prijsopdrijving.
Hoewel nagenoeg alle Nederlandse televisie-aanbieders de handen ineenslaan om de voetbalrechten te bemachtigen, is dit geen unicum in Europa. Dit is ook het geval in Portugal en daarvoor hebben de Europese mededingingsautoriteiten indertijd toestemming gegeven. Of het op 8 mei in stemming zal worden gebracht, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, is nog onzeker.