yankuba

Hoe ver kan Yankuba Minteh komen?

Feyenoord heeft een speler van Newcastle United gehuurt, die de potentie heeft om een super-ster te worden.

Yankuba Minteh, 18 jaar, heeft een razendsnelle opkomst gemaakt vanuit relatieve onbekendheid in Gambia. Hij werd al snel een sensatie in de Deense Superliga, speelde internationaal voetbal op seniorniveau en ondervond enkele bekende valkuilen van het spel.

In juni tekende hij bij Newcastle voor een bedrag van meerdere miljoenen ponden, maar werd onmiddellijk uitgeleend aan Feyenoord.

Wat kunnen de fans van Newcastle verwachten van Minteh? En wat zijn zijn kansen om uiteindelijk in de Premier League te spelen? BBC Sport Africa onderzoekt het.

‘X-factor, magie en het buitengewone’

De “verlegen jongen” had slechts twee sessies nodig om zich aan te passen aan een kunstgrasveld en de kou toen hij op proef ging bij de Deense club Odense op 15-jarige leeftijd.

“We zagen meteen dat er iets speciaals was met deze jongen,” zegt Steffen Nielsen, de vice-voetbaldirecteur van de club die een tip kreeg van Minteh’s zaakwaarnemer. “We wisten niet precies wat – een soort X-factor, een magie waardoor hij iets buitengewoons kon doen.” Na twee weken sprak Nielsen met Minteh. De jongeling genoot van zijn tijd maar was terughoudend in duels uit respect.

Toen de “handschoenen uit gingen”, zoals Nielsen het omschrijft, waren de resultaten nog indrukwekkender. En toen Minteh terugkeerde van seniorenvoetbal in Gambia op 17-jarige leeftijd, was de vooruitgang die Odense hoopte te zien “zeer, zeer goed”.

“De kwaliteiten die hij heeft, kun je niet aanleren. Je hebt het of je hebt het niet – en hij heeft het, met zijn snelheid en behendigheid.”

Na een contract voor twee jaar, promotie vanuit het onder-19 team en een productieve periode in het reserveteam, scoorde Minteh de winnende goal drie minuten nadat hij inviel in een 2-1 thuisoverwinning tegen de uiteindelijke kampioenen FC Kopenhagen.

“Hij ging van volledig onbekend naar zeer, zeer bekend,” herinnert Nielsen zich. “Hij nam alles tegelijk – hij at de hele taart op. “Hij werd een basisspeler en vernietigde sommige van de andere teams. Het waren geweldige tijden.”

Tom Saintfiet, hoofdtrainer van het nationale team van Gambia, selecteerde Minteh voor het eerst in november nadat hij had bijgedragen aan vijf doelpunten in zeven wedstrijden op clubniveau. “Hij is nog erg jong en heeft veel kwaliteiten,” zegt Saintfiet, die Minteh zijn debuut gaf tegen Guinee-Bissau diezelfde maand en contact onderhoudt met Newcastle over zijn ontwikkeling.

“Hij is razendsnel maar kan die snelheid gebruiken in een dribbel. Hij kan van binnenuit en van buitenaf creëren, zoeken naar een combinatie of gaan voor een doelpunt en is onvoorspelbaar voor verdedigers.” Nielsen heeft sympathie voor Minteh en spreekt warm over de “zeer sympathieke” persoonlijkheid die snel vrienden maakte bij de club.

“Hij is nog steeds een kind. Hij luistert naar de coach en adviseurs maar legt zichzelf ook onder druk omdat hij geproefd heeft hoe het is om een ster te zijn. “Hij is een zeer gepassioneerde kerel, erg fijn om mee te werken – zeer respectvol en gedisciplineerd.

Hoe hoog kan Minteh reiken?

“Het feit dat hij contact met mij opnam toen hij een moeilijk moment had bij Odense toonde aan dat hij slim genoeg is om om advies te vragen.”Hoe hoog kan Minteh reiken? Het afwerken en tactisch bewustzijn van Minteh stonden op de agenda van Odense voordat ze de moeilijke beslissing namen om te verkopen.

Saintfiet heeft soortgelijke ambities om Minteh te helpen tactische discipline te combineren met creatieve vrijheid, maar hij is “zeer tevreden” dat Minteh samenwerkt met Feyenoord-trainer Arne Slot bij een club die bekend staat om geduldige coaching en aanvallend voetbal.

“Hij heeft het niveau om hoger te spelen dan de Deense competitie – de enige vraag is, wat zijn zijn grenzen?” vraagt Saintfiet zich af.

“Je moet een speler van zijn leeftijd drie of vier jaar geven om het te weten. Is het Nederland? Is het Engeland? We weten het nu nog niet.