van-Gerwen

Dutch Darts Championship: Michael van Gerwen en Michael Smith naar laatste 16

PDC Tour: Michael van Gerwen en Michael Smith naar laatste 16 op het Dutch Darts Championship Tweevoudig wereldkampioen Peter Wright wist zichzelf knap te redden tegen Krzysztof Ratajski op het Dutch Darts Championship, door terug te vechten van een achterstand van 5-1 naar een overwinning van 6-5; Michael van Gerwen en Michael Smith hebben zich ook geplaatst voor de laatste 16.

Op de tweede dag van het zesde Europese Tour evenement werden er op zaterdag 16 tweede ronde wedstrijden gespeeld in twee sessies, met de Nederlandse nummer één Van Gerwen als blikvanger in het WTC Expo. Van Gerwen was één van de vier Nederlandse sterren die op eigen bodem doorgingen naar de finale dag in Leeuwarden, samen met de vorig jaar runner-up Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Berry van Peer.

Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen begon zijn jacht op een record 36ste Europese Tour titel met een 6-2 overwinning tegen Gabriel Clemens, waarbij hij zes van zijn negen pogingen op dubbels benutte om door te gaan. “Dit betekent veel,” reflecteerde een emotionele Van Gerwen, die zijn overwinning op het podium vierde met zijn dochter Zoe. “Ik speelde niet goed in Rotterdam, maar ik probeer steeds beter te presteren. Dit is pas de tweede keer dat mijn dochter bij me is op de Europese Tour. Ze heeft een goed weekend gehad en ik heb mijn wedstrijd gewonnen, dus ik ben blij. Ik hou ervan om terug te zijn in Nederland. Ik zou graag op mijn best spelen, maar ik ben hier nog niet klaar en wil alle fans bedanken voor hun steun.”

Van Peer wist ondertussen de laatste 16 te bereiken door in een dramatische laatste leg shoot-out de kersverse winnaar van de Austrian Darts Open Jonny Clayton uit te schakelen, ondanks een achterstand van 4-1 en 5-3 op een gegeven moment.

Ondertussen begon Smith zijn titelverdediging door een zware test tegen Jim Williams te doorstaan, waarbij hij zes maximum scores wist te gooien en met een drie-cijferig gemiddelde, inclusief drie 12-darters, de overwinning behaalde.

Michael-Smith
Michael Smith

De wereldkampioen neemt het nu op tegen Peter Wright in de derde ronde, nadat de Schot terugkwam van een 5-1 achterstand om Krzysztof Ratajski te verbijsteren en een showdown tussen de twee beste spelers ter wereld te creëren. Topseed Luke Humphries had een gemiddelde van meer dan 101 om een 6-3 overwinning te behalen tegen Europees kampioen Ross Smith, en zijn beloning is een ontmoeting in de laatste 16 met de UK Open kampioen Andrew Gilding.

Gilding had een gemiddelde van meer dan 108 om de kampioen van 2018 Ian White te verslaan in een thriller van 10 legs, waarbij hij de wedstrijd begon met finishes van 149, 103 en 121, voordat hij een geïnspireerd gevecht van de ster uit Stoke-on-Trent afweerde.

Ryan Searle leverde echter de prestatie van de dag in Leeuwarden, met een gemiddelde van 109 in zijn 6-1 vernietiging van Premier League-ster Dimitri Van den Bergh, die meer dan 105 gemiddeld scoorde in de nederlaag.

Keane Barry wacht op Searle in de laatste 16 van zondag, nadat de Ier voor de tweede keer op rij Rob Cross versloeg, met 125 en 140 checkouts ondanks een gemiddelde van 104 van de zesde geplaatste speler.

Josh Rock, de runner-up van de Oostenrijkse Darts Open, was de eerste speler die zich plaatste voor de laatste 16 van zondag, door Graham Hall met 6-2 te verslaan en twee finishes van 116 te gooien.

Rock neemt het in de derde ronde op tegen de tweede geplaatste Dave Chisnall, die een gemiddelde van 100 en vier 180s noteerde om de strijdende Martin Lukeman te overwinnen.

Eerder op de dag won Stephen Bunting in een topsy-turvy beslissende leg van Joe Cullen, nadat hij eerder een voorsprong van 4-1 had weggegeven en drie matchdarts overleefde in de voorlaatste leg. Nathan Aspinall, Damon Heta en Martin Schindler hebben ook hun plek op Finals Day verzekerd, door respectievelijk Daryl Gurney, Steve Beaton en Roman Benecky met 6-4 te verslaan.