west-ham-united-az

Interview met David Moyes, trainer West Ham United

David Moyes sprak voorafgaand aan de eerste wedstrijd van de UEFA Europa Conference League halve finale tegen AZ Alkmaar. De ‘Hammers’ hebben een ongeslagen reeks van twaalf wedstrijden in de competitie, nadat ze dit seizoen elf wedstrijden hebben gewonnen en slechts één gelijkspel hebben behaald in Europa.

Versterkt door de overwinning op het Manchester United van Ten Hag van zondag, gaat West Ham United in goede doen naar hun tweede opeenvolgende Europese halve finale en hopen ze voor het eerst sinds 1976 de finale van een Europees toernooi te bereiken.

Op het trainingscomplex Rush Green sprak Moyes over de uitdaging die AZ Alkmaar met zich meebrengt, het voortbouwen op de overwinning op Manchester United en wat het voor hem zou betekenen om voor het eerst in zijn carrière als manager een Europese finale te bereiken.

Ik weet niet of het resultaat tegen Manchester United in ons voordeel zal werken. Maar we hopen dat het ons het vertrouwen zal geven dat we soms dit seizoen hebben gemist. Het was een geweldige prestatie en de jongens speelden erg goed en ik hoop dat we het weer kunnen laten zien.

En laten we eerlijk zijn, onze resultaten in Europa zijn echt goed, dus we moeten proberen dat vast te houden. En als we dat doen, dan hebben we een geweldige kans om de finale te halen. Maar opnieuw hebben we een tegenstander die we op geen enkele manier zullen onderschatten.

Iedereen wil proberen de finale te bereiken en succesvol te zijn en het is erg moeilijk voor elke manager en elke voetbalclub om altijd succesvol te zijn. Maar we proberen het. Het was een geweldig seizoen voor ons vorig jaar om de halve finale te bereiken en hopelijk gaan we nog een stap verder en halen we de finale.

moyes
Als we onszelf laten zien en als we blijven spelen zoals we de laatste tijd hebben gedaan, dan geven we onszelf een kans. David Moyes

Ik heb veel respect voor AZ Alkmaar en de manier waarop ze spelen en wat ze hebben. Ik denk dat ze een geweldig seizoen hebben en een zeer sterke tegenstander is. Ik denk dat elke Nederlandse ploeg moeilijk is om tegen te spelen. Ik denk dat het altijd goede voetbalploegen zijn en goed gecoacht, dus het wordt een moeilijke wedstrijd voor ons. Hun jonge spelers doen het echt goed, en ze hebben net de UEFA Youth League gewonnen en ze bouwen voor de toekomst. Maar ze hebben ook veel getalenteerde spelers op dit moment.

Ik herinner me dat Sir Alex Ferguson altijd zei dat dit de tijd van het jaar was waarin je op je best moest zijn. Je hebt nu veel belangrijke wedstrijden, dus ik denk dat het hebben van je beste vorm in deze fase van het seizoen een goede zaak is. Ik denk dat we nog steeds ons beste spel spelen en ik denk dat we nog veel beter kunnen worden en ik hoop dat we dat de komende weken kunnen laten zien.

Spelers die hebben bewezen dat ze talent hebben en hun kwaliteit hebben laten zien in verschillende competities. Maar naar de Premier League komen kunnen het erg moeilijk hebben om te wennen. Maar het is niet alleen wij, ik kan me veel clubs voorstellen die moeite hebben gehad om spelers te laten wennen. Maar ik denk dat velen van hen wennen en gelukkig doen ze dat steeds beter.

Zeker in Europa, is het moeilijk om één van de grote trofeeën te winnen met de kwaliteit van de teams en het niveau van de teams die je moet verslaan, dus ik denk dat wat we vorig seizoen hebben gedaan, en de teams die we moesten verslaan om de halve finale te bereiken, een grote prestatie was.

Wet-Ham-United

Om op dit punt te komen is geweldig voor ons. Je kunt Europees voetbal niet als vanzelfsprekend beschouwen, want er zijn zoveel teams in de Premier League die proberen deze positie te bereiken. En met ons eindigen op de zesde en zevende plaats in de afgelopen twee seizoenen, is dat zeker geen geringe prestatie. En dit jaar kunnen we alleen in Europa komen door de Conference League te winnen, dus het zou geweldig zijn als we dat weer kunnen doen.

Ik zie het feit dat AZ Alkmaar het jongste gemiddelde elftal in het toernooi opstelt als iets goeds. Het is een geweldig model als je het werkend krijgt. Ik denk dat omdat het team wint en goed presteert en momentum heeft in een echt goede divisie, je weet dat je tegen een team van jonge hongerige spelers gaat spelen, die op dit moment echt goed spelen.

En we zullen ons ervaring moeten gebruiken – wat meer zal zijn dan die van AZ – maar dat levert niet altijd de resultaten op, maar we moeten proberen het te gebruiken en onszelf de best mogelijke voorsprong geven.

Ik heb altijd gezegd dat ik naar de finale wil en dat ik deze club naar een finale wil brengen. Maar als je de halve finale bereikt, heb je nog een tegenstander en moet je respect tonen en hen dat respect geven omdat je een goed team moet zijn om de halve finale te bereiken. AZ heeft laten zien hoe goed ze zijn en hebben enkele geweldige clubs verslagen. Ze moesten Anderlecht en Lazio verslaan om hier te komen, dus ik denk niet dat het voor hen een grote angst zal zijn om tegen ons te spelen. Maar wil ik naar de finale? 100 procent. En ik zal er alles aan doen om ons daar te krijgen.

De wedstrijd tussen West Ham United en AZ Alkmaar in de halve finales van de Conference League begint donderdag om 21.00 uur. De return is een week later in Alkmaar. AZ jaagt tegen West Ham op de eerste Europese finale plaats sinds 1981 (UEFA Cup finale tegen Ipswich).