mislintat

Rvc Ajax bang voor juridische gevolgen

De Raad van Commissarissen (Rvc) van Ajax is terughoudend vanwege mogelijke juridische gevolgen.

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering waar een nieuwe bestuursraad geïntroduceerd werd, verklaarde Rvc-voorzitter Pier Eringa waarom ze besloten hebben Sven Mislintat niet op non-actief te stellen. Er loopt momenteel een onderzoek door een forensisch accountant naar de directeur voetbalzaken. Eringa gaf aan dat dit onderzoek breder is dan enkel de transfer van Borna Sosa, waar mogelijke belangenverstrengeling speelde doordat Arthur Beck betrokken was. Beck, een Duitse zaakwaarnemer, heeft een aandeel van 3% in Mislintats voetbaldatabedrijf Matchmetrics.

Gevraagd naar de reden van hun beslissing antwoordde Eringa dat de Rvc handelt uit voorzichtigheid en proportionaliteit. Hij benadrukte dat Ajax bezorgd is over mogelijke juridische tegenacties van Mislintat. Toch willen veel Ajax-leden dat Mislintat wordt geschorst.

Daarnaast is er ook aandacht vanuit Stuttgart voor Mislintat’s eerdere acties. Als voetbaldirecteur bij de Duitse club viel het insiders op dat hij vaak de diensten inriep van twee makelaars bij transfers: Marco Liechtsteiner en de eerder genoemde Arthur Beck.

Joost Quant, een arbeidsrechtadvocaat gespecialiseerd in voetbalzaken, stelt dat Ajax beter Mislintat kan schorsen gedurende het onderzoek. Hij waarschuwde: “Als je hiermee te lang wacht, kan je later niet meer iemand direct ontslaan als blijkt dat er onrechtmatig gehandeld is. Dit staat bekend als de onverwijldheidseis.”