eduard

Interne machtstrijd bij Ajax

Bij Ajax heerst momenteel een interne strijd over een mogelijke transfer. Net als in een vorige transferperiode, toen er discussie was over Lucas Ocampos, wil de raad van commissarissen (rvc) van Ajax een nieuwe aankoop afwijzen. De directeur voetbalzaken, Sven Mislintat, staat voorlopig onder druk, omdat de rvc hem geen groen licht geeft om Eduard Spertsyan van FK Krasnodar aan te trekken. De achterliggende reden? De rvc vindt zakelijke transacties met het Russische team op morele gronden niet juist, aldus bronnen dichtbij de situatie.

Pier Eringa, voorzitter van de rvc, en commissaris Annette Morsman hebben bezwaren tegen het aantrekken van de speler uit Rusland. In een eerder statement benadrukte Eringa dat Ajax niet alleen een topploeg op het veld moet zijn, maar ook ethisch leiderschap moet tonen. Morsman, die banden heeft met pensioenfonds APG dat eerder alle Russische belangen liet varen, wil een soortgelijk standpunt binnen Ajax innemen.

Ondanks de morele dilemma’s heeft Mislintat de mogelijke komst van Spertsyan, een Armeen geboren in Rusland, nog niet opzij gezet. Hij beweert dat wanneer de transfer juridisch gezien door de beugel kan en samen met het directieteam en de rvc moet nagaan of dit ethisch aanvaardbaar is.

Mislintat is van mening dat, als de transfer juridisch haalbaar is, Spertsyan gewoon naar Ajax zou moeten komen. Hij is ervan overtuigd dat eventuele zorgen snel zullen vervagen zodra Spertsyan zichzelf bewijst als een waardevolle aanvulling voor het team. Toch blijft de rvc erbij dat er nu geen deals met Russische clubs moeten worden gesloten. Uiterlijk 1 september zal blijken wie er bij Ajax de touwtjes in handen heeft: Mislintat of de rvc.

Een opmerkelijke stem in dit debat kwam van de Oekraïense Evgeniy Levchenko, die in een interview stelde dat Nederlandse clubs geen zaken zouden moeten doen met Rusland vanwege de huidige geopolitieke situatie.

Lees ook: Ajax presenteert nieuw derde shirt voor komend seizoen