kudus

Interesse Arsenal in Ajax speler Kundus

Arsenal is in verband gebracht met een transfer van Ajax-spelmaker Mohammed Kudus is in verband gebracht met een transfer naar Arsenal. Volgens transfergoeroe David Ornstein staat de Ghanese international op de shortlist van de Noord-Londenaren voor volgend seizoen.

Kudus werd naast Mason Mount van Chelsea genoemd als een speler die Mikel Arteta waardeert als een potentiële nummer 8 in de 4-3-3-opstelling van de Spanjaard.

Op slechts 22-jarige leeftijd is Kudus een getalenteerde aanvallende middenvelder geboren in Accra, Ghana. Kudus heeft tussen 2018 en 2020 zijn vaardigheden laten zien bij de Deense club Nordsjælland, nadat hij was overgestapt van de Ghanese academie Right to Dream Academy.

Sindsdien heeft hij naam gemaakt bij Ajax, als één van de meest getalenteerde spelers in de Nederlandse Eredivisie. Hij heeft twee titels gewonnen en schitterde ook in Europese competities.

Kudus zou een logische zomerse versterking kunnen zijn voor Arsenal. Op 22-jarige leeftijd past hij binnen de huidige transferstrategie van Arsenal om getalenteerde jonge spelers met hoge potentie aan te trekken en heeft hij ook aanzienlijke ervaring voor zijn leeftijd. Hij kan optreden als een valse negen, een winger of in een middenveldrol – de laatste zou waarschijnlijk de voorkeursoptie zijn in het systeem van Arteta.

Mo-Kudus

Granit Xhaka, die deze rol dit seizoen heeft gespeeld, is nooit erg productief geweest in de laatste fase voordat hij in deze geavanceerde rol werd gebruikt – waar hij zeven doelpunten heeft gescoord en nog eens vijf assists heeft gegeven in alle competities. Kudus heeft zeker de kenmerken om nog effectiever te zijn dan de Zwitserse captain in deze gebieden, met 18 doelpunten in alle competities dit seizoen.

Arsenal heeft versterkingen nodig op de rechtervleugel, met Bukayo Saka als enige linkervoetige aanvaller bij Arteta. Kudus maakt nog meer zin als je bedenkt dat hij ook zijn linkerbeen prefereert en vaak opereert vanaf de rechterflank voor Ajax dit seizoen. Net als Saka kan hij naar zijn sterke been snijden en schoten op doel afvuren.

De getalenteerde Ghanees kan ook centraal opereren en als een valse negen. Deze rol heeft Kundus met verve vertolkt, in vijf van de zes UEFA Champions League-wedstrijden van Ajax dit seizoen. Ondanks dat de Amsterammers werden uitgeschakeld na de groepsfase, maakte Kudus indruk door vier doelpunten en twee assists te noteren in een groep met Napoli, Liverpool en Rangers.

Wat zegt Kudus zelf?

Kudus was terughoudend toen hij sprak over zijn toekomst en zegte dat hij van het leven in Amsterdam houdt. Toen hem eerder dit jaar naar zijn toekomst werd gevraagd: “Ik ben op dit moment erg blij bij Ajax, maar ik zal nog gelukkiger zijn als we de KNVB beker winnen. Waarom zou ik niet willen verlengen? Ik speel goed en ontwikkel me goed. Nu gaat het om onderhandelingen en waardering. Als de tijd rijp is, zullen we zien hoe het gaat.

Manchester United-rapport: Ghanese superster op weg naar £40m transfer, na Erik Ten Hags “ongelooflijke potentieel”

Mocht Arsenal zich inderdaad melden voor de getalenteerde speler, dan is de klans klein, dat Ajax hem in Nederland kan houden.