vdsar

Edwin van der Sar weg bij Ajax

Op de officiële website heeft Ajax zojuist aangekondigd dat Edwin van der Sar aftreedt als algemeen directeur. Na bijna elf jaar in de directie te hebben gezeten, heeft Van der Sar besloten een stap terug te doen. Hij geeft aan dat er mooie momenten waren, maar dat het ook een buitengewoon zware periode is geweest.

In een verklaring gaf Van der Sar uitleg: „Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest. Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd. Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen. Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen.”

Vanaf 1 juni 2023 zullen zijn collega-directieleden zijn taken overnemen. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft Van der Sar verzocht om formeel aan te blijven tot 1 augustus, zodat er een goede overdracht kan plaatsvinden van zowel nationale als internationale aangelegenheden.

Onder leiding van Van der Sar eindigde Ajax dit seizoen op de derde plaats, achter Feyenoord en PSV. Het was het slechtste seizoen voor Ajax in veertien jaar tijd. De supporters waren teleurgesteld en de sportieve achteruitgang werd Van der Sar zwaar aangerekend, mede door het vertrek van Marc Overmars als directeur voetbalzaken en vervolgens hoofdtrainer Erik ten Hag.

Het vertrek van de voormalig doelman van onder meer Ajax, Juventus, Manchester United en Oranje  als algemeen directeur markeert het einde van een tijdperk voor de club. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de wederopbouw en het succes van Ajax in de afgelopen jaren.

Onder zijn leiderschap heeft de club grote successen behaald, waaronder meerdere landstitels en een succesvolle Europese campagne. De supporters van Ajax zullen gemengde gevoelens hebben bij zijn vertrek. Ondanks de teleurstelling over het afgelopen seizoen heerst er ook dankbaarheid voor de successen die hij heeft behaald en de rol die hij heeft gespeeld in het herstel van de club.

De weg voor Peter Bosz als trainer van Ajax lijkt met het afscheid van Van der Sar open te liggen.