john-heitinga-ajax

Blamage Ajax tegen FC Twente

Opmerkelijk genoeg heeft PSV ervoor gezorgd dat Ajax niet volledig het lachertje van het seizoen is geworden. Door de overwinning van PSV op AZ (1-2) had de wanprestatie van de voormalige landskampioen tegen FC Twente (3-1) geen gevolgen. Ajax gaat dus vermoeid en niet op eigen kracht de Europa League in. Dit is vervelend voor John Heitinga, aangezien zijn spelers en hijzelf de nieuwe directeur voetbalzaken Sven Mislintat nog meer redenen hebben gegeven om afscheid te nemen. Het kijkt er dan ook op dat Heitinga’s dagen zijn geteld.

Het was duidelijk dat er voor Ajax veel op het spel stond, want het team van John Heitinga leed aan stress. Al na een minuut speelde Edson Alvarez een te korte terugspeelbal, maar Manfred Ugalde kon er niet van profiteren. Wat keeper Geronimo Rulli daarna liet zien, had meer weg van een komedie dan van voetbal. De keeper schoot de ballen links en rechts over de zijlijn of bracht zijn medespelers in de problemen.

Het was dan ook een wonder dat FC Twente niet op voorsprong kwam. Michael Sadilek kwam het dichtstbij, maar raakte de lat. Dat Ajax na 31 minuten de leiding nam, was tegen de verhouding in, maar gebeurde in een fase waarin ze iets beter in de wedstrijd kwamen.

De aanloop naar de 0-1 was een perfecte aanval, maar Joshua Brenet kan zich de tegengoal wel aanrekenen. De verdediger van FC Twente stond op de bal en werd afgetroefd door Dusan Tadic. Via Mohammed Kudus en Steven Bergwijn bereikte de bal daarna Kenneth Taylor, die slim zijn medespeler Brian Brobbey aanspeelde. De spits van Ajax behield het overzicht en bediende Tadic. De Serviër, die tegen zijn oude club niet juichte, lobte de bal over Lars Unnerstall heen (0-1).

De sterk spelende Ramiz Zerrouki was twee minuten later dicht bij de gelijkmaker voor Twente. Maar de aanwinst van Feyenoord schoot over. Daarna had Ajax de wedstrijd moeten beslissen. Kenneth Taylor schoot vrijstaand slecht in en Brobbey schoot net naast het goal.

Kansloos Ajax

Het bleken dure missers te zijn, want wat er in de tweede helft gebeurde was ongelofelijk. Binnen twintig seconden na de aftrap van Ajax scoorde FC Twente. Taylor leverde de bal in als een kleuter, Wijndal greep half in en Alvarez stuntelde opnieuw. Brenet ontfutselde de bal, gaf voor, waarna Ugalde de gelijkmaker binnenkopte (1-1). Vijf minuten later moest Ajax echt vrezen voor de beschamende vierde plaats. Na een overtreding van Klaassen gaf Vaclav Cerny de voorzet en kopte Julio Pleguezuelo binnen (2-1)

Ajax trainer, John Heitinga koos in de wedstrijd voor plan B: Lorenzo Lucca en Steven Berghuis in plaats van Wijndal en Taylor. Maar in plaats van de gelijkmaker, waar Lucca een levensgrote kans op kreeg, scoorde FC Twente via Cerny de fraaie 3-1, wat ook de einduitslag was.

PSV plaatst zich voor voorronde Champions League.

Gelukkig voor de Amsterdammers, won PSV in Alkmaar van AZ, dankzij twee goals van de nieuwe ster van PSV, Xavi Simons. Door dit resultaat plaatste PSV zich voor de derde voorronde van de Champions League, en eindigt Ajax op de derde plaats (Europa League). AZ gaat als vierde de Conference League in.

Voor Ajax is het uithuilen en volgend seizoen opnieuw beginnen. Een geluk bij een ongeluk voor Mislintat is dat hij in Enschede op een presenteerblaadje kreeg waar het allemaal aan schort. Het zal hem helpen bij de hoogst noodzakelijke reparatiewerkzaamheden bij de gevallen Amsterdammers.