ajax

Ajax heeft behoefte aan ervaring

Volgens Valentijn Driessen in zijn column in De Telegraaf, heeft Ajax dringend behoefte aan meer ervaring in het team, iets wat nog ontbreekt ondanks de recente aanwinsten. Hij merkt op dat de club de laatste tijd miljoenen heeft geïnvesteerd in jonge spelers, terwijl het succesvolle seizoen 2018/19 juist gebaseerd was op een combinatie van jeugdig talent en ervaring.

Driessen suggereert dat Ajax aanzienlijke bedragen heeft uitgegeven aan de nieuwste zomeraanwinsten. Benjamin Tahirović, Diant Ramaj en Carlos Borges zijn allemaal rond de twintig jaar oud, maar kostten de club wel zo’n 25 miljoen euro. “Ajax betaalt zo’n 25 miljoen euro voor dertien wedstrijden op het hoogste niveau,” schrijft Driessen. “Het lijkt erop dat de directie en de Raad van Commissarissen bij Ajax aanzienlijk vertrouwen hebben in de beoordelingen van technisch directeur Sven Mislintat, meer dan in statistieken.”

Driessen benadrukt echter dat Ajax ervaring nodig heeft en momenteel lijkt Josip Sutalo van Dinamo Zagreb de meest ervaren transferdoelwit te zijn. Desondanks twijfelt Driessen aan de ervaring die de centrale verdediger met zich meebrengt. “De gevraagde transfersom van 25 miljoen euro voor de Kroatische verdediger roept twijfels op. Hij is pas 23 jaar oud, heeft weinig internationale ervaring (hoewel Sutalo in de troostfinale van het WK en de Nations League heeft gespeeld) en komt van Dinamo Zagreb, dat niet tot de topclubs behoort. Als de transfer überhaupt doorgaat.” Dit is echter nog niet zeker, gedeeltelijk vanwege zijn zaakwaarnemer Vlado Lemic. “Lemic werd eerder door PSV verbannen en uit de Johan Cruijff ArenA gezet door Marc Overmars.”

Driessen heeft vertrouwen in Alex Kroes, de nieuwe algemeen directeur van Ajax, en hij verwacht dat Kroes voor een uitdagende taak staat als opvolger van Edwin van der Sar. “Hij zal flink moeten opruimen om de situatie in Amsterdam te verbeteren.” Desondanks vindt Driessen Kroes competent, gezien zijn achtergrond als bedrijfseconoom, voormalig jeugdspeler van Ajax en voormalig zaakwaarnemer. “Ook is het geen slecht idee om een oogje in het zeil te houden bij Mislintat. Als voormalig eigenaar van Go Ahead Eagles zal hij waarschijnlijk zien dat Ajax op directieniveau enigszins log is geworden. Ingrijpen lijkt noodzakelijk.”

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bekijk hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!